In spatele cortinei sunt OAMENI!

Magia unui spectacol de teatru ne face sa uitam, de cele mai multe ori, ca cei care devin personaje, mai mult sau mai putin veridice, pe scena, cei care construiesc lumina si praful miraculos ce se ridica din scandura scenei, cei care ne ofera spatii exotice in care sa evadam, din realitatea mai mult sau mai putin multumitoare a vietii cotidiene, cei care ne fac sa ne reamintim ce iubeam sau uram odata sunt si ei OAMENI, cu limite, cu slabiciuni, cu zambete pe chip sau lacrimi in coltul ochilor.

 Judecam usor cand nu suntem implicati in munca enorma a creatiei unui eveniment cultural de amploare. Privim cu ochi critic si ne autocenzuram sentimentele ce uneori ne conduc spre admiratie si gratitudine. Nu trebuie sa cadem in capcana aceasta, ne spunem, pentru ca am fi superficiali. Daca nu criticam, daca nu gasim farama aceea de nimic, de material, de detaliu banal al existentei, de timp si spatiu, uneori chiar si in cele mai profund spirituale lucruri, nu suntem multumiti de calitatea noastra umana. Ne simtim ca si cum am infaptui dreptatea suprema daca atragem atentia asupra unor lucruri trecatoare, cum ar fi ora inceperii unui spectacol de teatru.

Oare asta inseamna teatrul? La atat se margineste aceasta lume enigmatica si plina de viata nesfarsita in efemeritatea ei? Conteaza atat de mult faptul ca un spectacol incepe cu 10-15 min. mai tarziu? Atunci, cat mai valoareaza clipa unica si vesnic trecatoare de daruire teatrala ce urmeaza sa se scurga din scena catre public? Oare venim la teatru sa functionam in continuare, ca niste masini sau dimpotriva, sa ne eliberam de toate limitele vietii cotidiene si sa fim pentru cateva minute spirite cu adevarat libere? Poate ca unii reusesc sa functioneze perfect. Altii nu pun intotdeauna pret pe acest aspect, ci pe altele, mai valoroase. Am certitudinea ca exista lucruri mai valoroase in spatele unei aparente nefavorabile, poate, dintr-o anumita perspectiva.

In spatele Festivalului International de Teatru Profesionist EuroArt Iasi 2012 se afla o echipa numeroasa care munceste cu toate resursele fizice si sufletesti ca lucrurile sa se desfasoare in cele mai bune conditii iar publicul sa-si primeasca darul de bucurie, zambet, lumina, intelepciune si mai ales purificare. Ea nu se vede intotdeauna dar exista. Acolo sunt oameni ca toti ceilalti. Acolo exista suflete pline de lumina si energie pozitiva care se daruiesc pana la limita acestei vieti trecatoare. Acolo se traieste si se moare, acolo oamenii rad si plang, acolo e la fel ca dincolo de cortina. Doar ca teatrul nu poate sa se opreasca in loc cand unul dintre ei plange prea mult sau rade cu hohot. Teatrul isi gaseste echilibrul si merge mai departe. Acolo chiar daca ai emotii paralizante incerci sa spui cateva vorbe, acolo daca doare nu arati asta, acolo viata nu se opreste. De ce? Pentru ca publicul sa nu fie anuntat ca spectacolul s-a anulat si sa plece dezamagit acasa, privat de cea mai efemera si mai frumoasa, in simplitatea si autenticitatea ei, dintre evadarile artistice, privat de clipa aceea de bucurie sau de tristete unica si atat de autentica.

Actori, voluntari, organizatori, sponsori, parteneri si alti iubitori de teatru si valori autentice, si-au dat mana la EuroArt Iasi, pentru ca altii, asemeni lor, sa se simta o clipa nemuritori, sa simta ca pot sa-si depaseasca conditia de fiinte supuse norocului si sa viseze ca pot zbura, ca pot cuceri castele si taramuri indepartate, ca pot vedea pisici verzi si ca se pot inalta.

Pentru ei, cei care plang cu sughituri in spatele cortinei, rad in hohote si se daruiesc cu toata fiinta pe scena, in spatiul tainic si miraculos dintre vis si realitate, dintre actor si personaj, dintre praful scenei si lumina reflectoarelor.

Totul, pentru ca TEATRUL sa nu moara… inca!

Elena Raicu – Coordonator Voluntari EuroArt Iasi 2012 – Articol publicat pe Blogul EuroArt Iasi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s