De ce m-am intors in Romania – Dezbatere la Libraria Avant-Garde

Vineri, 15 aprilie, de la ora 19.30, Libraria – Cafenea Avant-Garde va invita, alaturi de Sandra Pralong, la o dezbatere pornind de la volumul De ce m-am intors in Romania!

  • Sandra Pralong a fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu pe Relatia cu Romanii de Pretutindeni, in prezent presedintele Fundatiei SynergEtica. Este membra in conducerea a numeroase fundatii si asociatii internationale. A urmat studii comerciale in Elvetia, de relatii internationale si stiinte politice in Statele Unite ale Americii. A fost director de comunicare al saptaminalului american „Newsweek“. In 1990 a pus bazele Open Society Fundation (Bucuresti), iar intre 2002 si 2005 a fost cel mai inalt responsabil de comunicare pentru Europa si CSI in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare. In 2010 a coordonat antologia De ce m-am intors in Romania, aparuta la Editura Polirom. Printre cei care au semnat texte in carte se numara Sorin Alexandrescu, Ion Vianu, Mihaela Mihai, Leonard Doroftei, Dinu Zamfirescu, Gheorghe Zamfir, Principesa Margareta a Romaniei, Irina Cajal, Radu Gabrea, Mariana Nicolesco, Dan Chisu, Neagu Djuvara.

 

Iata ce marturisea Sandra Pralong intr-un interviu pentru Suplimentul de Cultura:

„In De ce m-am intors in Romania, ati adunat 39 de personalitati, de personaje si le-ati pus pe toate intre copertele acestui volum, aparut la Editura Polirom. Ati afirmat intr-un alt interviu ca v-a placut sa descoperiti un numitor comun al acestor povesti: dorinta oamenilor de a contribui, de a aduce un pic din experienta lor pentru cei de acasa. Este altruismul un cuvint prea mare sau prea neverosimil ca sa-l acceptam cu inima deschisa?

 

Nu cred. Stiti ce ma socheaza? Ca lucrurile care ar trebui sa fie normale suna fals in Romania anului 2010. E inacceptabil sa te feresti sa folosesti cuvintul „altruism“ pentru ca te rid si curcile… Mi se pare ca ne privam de toate elanurile frumoase si generoase pe care le are natura umana. Inclusiv cinicii au elanuri, pe care si le reprima. Descatusata de teama de a fi ridicola, spun ca altruismul este o stare de fapt normala cind ti-ai demonstrat tie insuti ce aveai de demonstrat si poti fi generos. Mi-am facut teza de doctorat la Paris pe diferentele culturale intre regiunile Romaniei si influenta lor asupra dezvoltarii societatii civile intre 1990 si 2005. M-a frapat sa imi dau seama ca poporul roman n-a avut statalitate, ca a fost subiect al unor culturi foarte diferite, care ar fi putut sa-l aneantizeze, sa-l dizolve si sa-l integreze in diferitele imperii. Totusi, mai mult de 2.000 de ani am trait ca neam legati de religie, de limba, de un anumit ethos. Ne-am amortit simturile care ne fac sa intelegem ca nu putem supravietui ca indivizi. Nu poti sa faci nimic singur. Nu poti functiona decit in echipa, in grup.

Pledati pentru civilitate, o notiune absconsa la prima vedere, cel putin la nivel lingvistic. Nu este, de fapt, pentru ca reprezinta setul de atribute care ar trebui sa ne defineasca in raport cu noi insine si in raport cu ceilalti: respect, politete, umilinta bine inteleasa, constiinta celui de linga noi… Ati avut vreodata senzatia ca va luptati cu morile de vint?

 

Nu! Militez pentru redescoperirea bunului-simt, pe care il avem. Omul simplu il are, dar s-a pierdut. Transmutarea fortata a omului care era legat de pamint, de frumusete si natura in cutiile astea de chibrituri a platit pretul. Ne trebuie mai putina toleranta fata de transgresie si mai multa presiune sociala. Eu am invatat sa nu arunc gunoaiele pe jos in Elvetia. Anecdota pe care am sa v-o spun m-a marcat pe viata: eram suficient de proasta incit sa fumez – nu fumati! – si am aruncat staniolul unui pachet de tigari pe jos. Pe strada, cineva m-a batut pe umar si mi-a spus: „Domnisoara, cred ca ati pierdut ceva“. Nici macar nu mi-a spus-o cu ironie, ci cu naivitatea cuiva care nu putea sa inteleaga faptul ca poti fi atit de absent la viata lui si la comunitate, incit sa fii atit de prost si de nating ca sa-ti murdaresti spatiul!”

Suplimentul de Cultura

O intalnire pe care ar fi mare pacat sa o ratati!

Ne vedem, asadar, vineri seara, la Avant-Garde?:)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s