Serile TIMPUL 28 octombrie 2010

„Licentiat si doctorand in teologie, fiul preotului Ioan Antoci a fost premiat la Festivalul Filmului de la Cannes pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrala si de Est. Tinarul scenarist Ioan Antoci este autorul povestii „Ciinele japonez”, pentru care a primit, ca premiu, 10.000 de euro si o statuie unicat, creata de Adam Fedorowicz. Scenariul premiat la Cannes a fost conceput intr-un spatiu de 16 metri patrati, dintr-un camin din Iasi. Familia tinarului scenarist romascan a primit cu bucurie si surprindere vestea premierii.

Mare bucurie in familia preotului romascan Ioan Antoci: fiul sau, scenaristul Ioan Antoci, a fost premiat la Festivalul Filmului de la Cannes. Tinarul Ioan Antoci a obtinut Premiul Krzysztof Kieslowski pentru cel mai bun scenariu din Europa Centrala si de Est. Distinctia valoreaza 10.000 de euro si a fost acordata pentru povestea „Ciinele japonez”.

Putini romani stiu ca proaspatul premiant de la Cannes este originar din municipiul Roman. Scenaristul Ioan Antoci – fiul preotului Ioan Antoci – va implini 30 de ani la 14 iulie, chiar de ziua Frantei, tara care l-a premiat cu cea mai inalta distinctie europeana a cinematografiei. Este primul din cei trei copii al familiei Antoci – doi baieti si o fata. S-a nascut in localitatea Cotu-Vames, din apropierea municipiului Roman, acolo unde a si urmat cursurile primare.

Fara a avea vreo influenta asupra alegerii meseriei, Ioan Antoci – fiul continua studiile la Seminarul Teologic „Sfintul Gheorghe” si, apoi, pe cele universitare la Facultatea de Teologie din Iasi. A absolvit un master in istoria religiilor si este doctorand in teologie. Muzica si filmul sint pasiunile secrete ale lui Ioan Antoci – fiul.

„Cinta la pian de la patru ani. A invatat sa cinte fara profesor. Pentru ca am vazut ca are aplecare spre muzica, l-am inscris la Scoala de Muzica din Roman. Are foarte multe compozitii proprii. De asemenea, ii placea foarte mult sa citeasca. De multe ori il alungam de la studiu si il trimiteam la joaca, dar intotdeauna fara succes. Nu stiu daca mosteneste de la cineva aceste talente, dar ma mindresc cu el in aceeasi masura cum ma mindresc si cu ceilalti doi copii ai mei. A facut si cursuri de cinematografie la Iasi. Ii place ceea ce face, cu toate ca este o fire interiorizata si vorbeste foarte putin despre munca lui. Nu am stiut cit de serioasa este pasiunea lui pentru scris pina anul trecut, cind a cistigat un premiu important, care a insemnat foarte mult pentru el. Si atunci, ca si acum, lumea mi-a spus, intilnindu-ma pe strada, sa ma uit la televizor sau pe internet, pentru ca fiul meu a fost premiat pentru ceva ce noi nu stiam. Daca noi, ca parinti, sintem departe de acest domeniu, ne bucuram ca in sotia lui, Elena, a gasit un om cu care poate comunica pe aceeasi lungime de unda. Este profesoara de limba romana si il sprijina mult in tot ceea ce face. Poate bucuria este cu atit mai mare cu cit scenariul pentru care a fost premiat la Cannes a fost conceput intr-un spatiu de 16 metri patrati, dintr-un camin din Iasi. Pasiunea nu tine de confort sau de bani, poate de puterea cu care a crezut in visul lui. Am plins si eu, si sotia, pentru aceasta reusita care il obliga sa continue”, ne povesteste, cu glasul tremurind de emotie, preotul Ioan Antoci, parohul Bisericii „Vasile cel Mare” din Roman.

Scenaristul Ioan Antoci a cistigat premiul la Cannes pentru povestea unui batrin care ramine fara casa in urma inundatiilor. Batrinul este singurul sinistrat din zona care ramine fara curent. Viata personajului sau se complica in clipa in care fiul, fugit din tara inainte de ’89, se intoarce impreuna cu sotia si copiii. Membrii juriului au apreciat ca povestea este emotionanta si provocatoare, care aduce o experienta cinematografica deosebita.

Scenaristii care au concurat pentru premiul Kieslowski Scrip Teast de anul acesta provin din sapte tari ale Europei Centrale si de Est: Romania, Polonia, Estonia, Slovenia, Lituania, Croatia si Ungaria. Ioan Antoci a cistigat, anul trecut, Concursul National de Scenarii la HBO cu scenariul „Ciinele japonez”. Acesta a fost inscris de Tudor Giurgiu la concursul ScripTeast, care intentioneaza sa il produca, dupa ce va gasi un regizor.”

Sursa Ziarul de Iasi

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s