Votati Teiul lui Eminescu din Iasi

… in competitia… Arborele Anului

Un juriu naţional format din jurnalişti, activişti de mediu, botanişti sau specialişti silvici au ales, din cei 87 de arbori înscrişi, un număr de 12 finalişti, care au acces în faza superioră a competiţiei. Finaliştii competiţiei sunt patru stejari, trei tei şi câte un platan, un brad, un fag, un păr şi un nuc, din judeţele Harghita, Gorj, Iaşi, Arad, Satu Mare, Brăila, Mureş, Sibiu, Cluj şi Prahova.
Începând cu 10 septembrie, timp de 50 de zile, oricine va putea să-şi exprime votul online pentru arborele preferat. Câştigător va fi desemnat acel arbore care va întruni cel mai mare număr de voturi până în data de 31 octombrie.

Arborii sunt frumoşi şi folositori şi au reprezentat simbolul vieţii încă din cele mai vechi timpuri. Arborii au asigurat oamenilor de-a lungul timpurilor hrană, protecţie, şi chiar imortalitate . Multe naţiuni cred că sufletele ce ne-au părăsit , se ridică către ceruri prin crengile arbotilor înalţi.
Arborii sunt parte organică a peisajului şi ca atare merită respectul şi admiraţia noastră. Ei necesită spaţiu şi îngrijire, dar din păcate în timpurile noastre devin din ce în ce mai mult victime ale activităților umane, cu toate că nimic nu e mai dezolant decât un peisaj defrişat.

Organizator

Competiţia Arborele Anului este derulată de către Fundaţia pentru Parteneriat.

Parteneri

Programul este promovat de Europa FM.

Partener media: Think Outside of the Box

Prin intermediul acestei competiţii intenţionăm să atragem atenţia asupra importanţei arborilor în mod specific şi asupra necesităţii protejării mediului, în mod general în Anul Internațional al Biodiversității.

Despre competiție:

Competiţia Arborele Anului se lansează cu ocazia Zilei Intenaționale a Mediului și se va desfășura conform următorului grafic în anul 2010:

5 Iunie 2010 – lansarea programului – cu ocazia Zilei Intenaționale a Mediului
5 iunie – 15 august – perioada de trimitere a aplicațiilor
15 august – data limită de trimitere (depunere) a aplicațiilor
1 – 5 septembrie – selectarea celor 12 finaliști de către un juriu național
10 septembrie – 31 octombrie – perioada de votare on-line pentru desemnarea câștigătorului ediției 2010 a competiției Arborele Anului în România
Prima jumătate a lunii noiembrie – Ceremonia de premiere a arborelui câștigător

Derularea competiției

a) Înscrierea unui arbore

Înscrierea unui arbore în competiție poate fi făcută de către persoane fizice, comunități, ONG-uri, autorități, companii, școli, etc. Aplicațiile pot fi trimise/depuse prin următoarele modalități:

– Prin completarea online a formularului de înscriere pe pagina web a programului (www.arboreleanului.ro)
– Prin descarcărea formularului (format Word) urmată de completarea acestuia și trimiterea prin e-mail la adresa      office@repf.ro
– Prin descărcarea formularului (format Word) urmată de completarea acestuia și trimiterea prin poștă la adresa:

Fundația pentru Parteneriat
530120 Miercurea Ciuc
Str. Arsenalului nr.13
Jud. Harghita

Aplicaţia trebuie să conţină o fotografie de calitate bună a arborelui.

Aşteptăm poveștile unor copaci importanți pentru comunitate, a unor arbori rari sau mistici, cunoscuți ca simboluri locale.

Data limită de trimitere a aplicațiilor: 15 august 2010.

b) Selectarea/jurizarea aplicațiilor primite

Selectarea aplicațiilor, alegerea celor 12 arbori finaliști se va face de către un juriu național format din botaniști, jurnaliști, reprezentanți ai unor ONG-uri și reprezentanți ai sponsorilor programului. Principalul criteriu de selecție va fi povestea arborelui nominalizat.

c) Procesul de votare

Fișierele cu cei 12 arbori finaliști vor fi postate pe site-ul programului (www.arboreleanului.ro) începând cu data de 10 septembrie 2010, timp de 50 de zile, perioadă în care orice persoană care va accesa site-ul va putea să-și exprime votul on-line pentru arborele preferat.

În ultimele două săptămâni ale perioadei de votare situația privind numărul de voturi va deveni secretă.
Arborele cu cele mai multe voturi la finalul perioadei de votare (31 octombrie, 2010) va fi declarat câștigătorul competiției.

d) Ceremonia de premiere

Pentru arborele câștigător va fi organizat o ceremonie de premiere. Organizatorii competiției oferă și un premiu de 3000 RON ce poate fi folosit pentru îngrijirea arborelui câștigător sau a împrejurimilor acestuia. În cazul în care nu este nevoie de asemenea măsuri suma poate fi folosită pentru plantarea de puieți sau pentru amenajarea/reabilitarea de spații verzi din localitatea respectivă.

e) Pentru mai multe detalii și informații:

tel: 0266-310678
e-mail: office@repf.ro

Teiul lui Eminescu

Oraş:
Iaşi
Strada:
Parcul Copou (Grădina Copou)
Judeţ:
Iaşi
Specia:
Tei argintiu – TILIA TOMENTOSA Moench.
Vârsta:
440
Circumferinţa:
3,768 m
Înălţime:
12 m
Poveste / Descriere (RO):
Furtuna din seara zilei de 4 august 1950 a crăpat longitudinal tulpina bătrânului tei din Copou, rupându-i şi ramura dinspre nord. Abia în primăvara anului 1953 primăria Iaşului s-a ocupat de consolidarea părţii rămase: au scos putregaiul, au turnat mortar în scorbura mare, au legat trunchiul cu cercuri de fier, iar restul ramurilor groase au fost sprijinite pe console metalice, aşa cum ai sprijini de subsiori un invalid. Şi teiul a prins a-şi reveni. Dar nimeni n-a avut grijă apoi să mai lărgească legăturile pe măsură îngroşării naturale şi în perioada 1980-1985 teiul prezenta iarăşi semne vizibile de pierdere. După anul 1990, sub îndrumarea Prof. M. Leocov, i s-au lărgit legăturile, i s-a înlăturat plomba şi s-a constatat faptul că teiul mai trăia prin câteva straturi anuale din alburnul ultimilor ani, restul lemnului fiind putred. (B. Lupescu, 2007) Povestea acestui copac începe cu mult înainte de Mihail Eminescu. Pe vremea domnitorului-cărturar Vasile Lupu (1634-1653), teiul respectiv era un copac tânăr (70-80 ani) iar fiii domnitorului, dornici de joacă şi hârjoneală, supravegheaţi de pădurar şi de oamenii de la curte au trecut de multe ori pe aici, în drumul lor spre Biserica Sf. Anastasie şi Chiril (1638), ctitorită de către tatăl lor într-un loc ascuns, în fundul văii. Grădina Copou din Iaşi a fost amenajată în timpul aplicării Regulamentului Organic (1833-1840). Arhitectul german Fr. Rebhun, stabilit în România, a elaborat planul de reamenajare al Grădinii Copou (A.I. Iliescu, 2006) fixând centrul compoziţional în apropierea acestui tei şi oferindu-i un loc privilegiat, personalizat. Mihail Eminescu a găsit teiul încă destul de viguros, la vârsta de aproximativ 300 de ani, cu un diametru apreciabil (peste 1 metru) iar în perioada 1874-1877 îl vizita săptămânal, în zilele călduroase, şezând la umbra acestuia şi citind o carte sau privind visător la peisajul înconjurător. După plecarea poetului la Bucureşti, populaţia Iaşului, obişnuită cu prezenţa poetului lângă acest copac, a numit teiul din Copou – Teiul lui Eminescu. Oamenii au avut nostalgia lui Eminescu încă din vremea când acesta era contemporan cu ei. Astăzi, autocarele cu turişti, venite în Iaşi din România, Republica Moldova, Ucraina, Israel, etc. Au înscrise în agendele lor de vizitare Grădina Botanică, Teiul lui Eminescu din Copou, Bojdeuca lui Creangă din Ţicău şi apoi alte obiective locale. Adeseori, mai ales în jurul zilelor de 15 ianuarie (naşterea) şi 15 iunie (data decesului) grupurile de excursionişti organizează manifestări literar / artistice omagiale în faţa bustului şi a teiului, ultimul ajuns simbol vegetal al poeziei româneşti. Oare există în ţara noastră un alt arbore – Monument mai cunoscut şi mai vizitat???
Asadar:
Teiul lui Eminescu din Copou” a fost inscris intr-o competitie cu alti arbori semnificativi din tara, miza fiind suma de 3000 RON, banii urmand a fi folositi pentru imbunatatirea conditiilor de existenta ale arborelui castigator.Teiul lui Eminescu are nevoie de ingrijire speciala, la cei peste 400 de ani de viata. Se voteaza on -line pe site-ul http://www.arboreleanului.ro , al doilea de la adresa http://www.arboreleanului.ro/voteaza.php pana la 31 octombrie 2010, dupa care va fi declarat castigatorul. VOTATI „TEIUL LUI EMINESCU DIN COPOU !” Va rog sa transmiteti mesajul tuturor cunoscutilor

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s