Tabara Internaţională “Dialog peste Prut”

O evadare în fiinţa cea adevărată, o reîntoarcere către strămoşi, o plimbare prin propria istorie, o rugăciune către pământul în care le-au trăit şi apoi le-au murit părinţii sau rudele, o perioadă de doar câteva zile în care au avut sentimentul că se află cu adevărat pe ţărâmul făgăduinţei, pe tărâmul în care limba română se vorbeşte mereu dar se simte uneori,  mai puţin. O lecţie de viaţă şi de românitate, pe care românii de aici şi de dincolo de Prut şi-au oferit-o cu cea mai mare dragoste. Toate acestea, sub genericul “Dialog peste Prut”.

Dolhasca, Orhei şi Soroca în dialog

Tabăra Internaţională “Dialog peste Prut” organizată de Fundaţia de Caritate “Mila Creştină”, Primăria şi Centrul de Plasament “Sfântul Gheorghe” din Dolhasca, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a dăruit elevilor şi studenţilor din Orhei şi Soroca, posibilitatea să cunoască istoria şi frumuseţea Bucovinei şi Moldovei. În cadrul taberei elevii, alături de profesorii lor, au participat la Sfinţirea Paraclisului Bisericii din Gulia, au vizitat Mănăstirea Probota, bijuteria de istorie şi spiritualitate a oraşului Dolhasca, dar şi mănăstirile din judeţul Suceava sau Neamţ. Joi 19 august, organizatorii i-au invitat pe elevii din Orhei şi Soroca să participe la o seară românească în care să cânte, să danseze sau să recite versuri în limba română. În program au  fost, de asemenea, reprezentanţi ai Casei de Cultură “Alexandru Arşinel” dar şi ai Grupului Şcolar “Oltea Doamna” din Dolhasca. Ultimul punct important pe harta turistică a acestui itinerar românesc pe drumurile Moldovei, a fost Bisoca, locul de unde a plecat, acum ceva timp, ideea acestei înfrăţiri peste “râul cu lacăt de apă” cum numea atât de frumos Prutul, Grigore Vieru. Şi aici, elevii au vizitat o serie de mănăstiri sau locuri pline de istorie şi dumnezeire şi au participat la Festivalul “Plaiuri Bisocene”. Acum, întorşi în Republica Moldova elevii şi profesorii lor vor reuşi probabil să ducă mai departe zestrea de spiritualitate românească pe care o poartă în fiinţa lor încă de când s-au născut, dar de existenţa căreia au aflat puţin mai târziu.

“Venind astăzi la dumneavoastră m-am convins încă o dată că suntem fraţi cu adevărat”

Cu lacrimile pe suflet şi în colţul ochilor, oameni mari sau oameni mici, au trăit cu intensitate maximă clipele din cadrul serii româneşti “Dialog peste Prut”. Fiecare a încercat să exprime cât mai bine sentimentele înălţătoare pe care le-au trăit aici în România. A fost ca şi cum, după mulţi ani de înstrăinare, un copil îşi vede mama. Ei au reîntâlnit, sub semnul prieteniei profunde, România, cu doar câteva crâmpeie din ce are ea mai valoros. Directoarea Gimnaziului Isacova din Codrii Orheiului, Tatiana Morozan a mărturisit la fel de emoţionată ca şi ceilalţi participanţi la această tabără, că generaţia domniei sale a învăţat  altă istorie, că părinţii şi cei mai gospodari oameni ai satelor lor au fost deportaţi în Siberia şi că din acest motiv modul în care comorile de spiritualitate au reuşit să se transmită din generaţie în generaţie a fost oarecum diferit. “Când ne-au făcut invitaţia să venim să vedem cum este şi la Dolhasca, în România, eu m-am gândit, oare chiar o să ajung în România? N-am crezut. Dar astăzi cred, pentru că sunt aici.” a mărturisit cu glasul slăbit de emoţie, doamna Tatiana Morozan. Tot ea a afirmat, cu certitudinea omului care vede minunea înfăptuindu-se în faţa lui, că “Venind astăzi la dumneavoastră m-am convins încă o dată că suntem fraţi cu adevărat.”

Aceleaşi adevăruri dureroase şi aceeaşi mare bucurie a reîntâlnirii cu pământul românesc le-a recunoscut şi doamna profesor Ana Bejan, ex-prefect de Soroca şi deputat mărturisind că “plânge Prutul între noi de mulţi ani, ne-a despărţit sârma ghimpată, am fost înstrăinaţi, ne-au spus că dumneavoastră sunteţi duşmanii noştri, am învăţat o istorie falsificată, am fost înstrăinaţi de neam, de limbă, de toate valorile spirituale şi acum nu putem decât să-i mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să venim aici. Moldova şi Bucovina sunt pline de istorie. Zilele acestea copii noştri au primit o adevarată lecţie de istorie, geografie, literatură şi cultură generală.”

Ambasadorii limbii române

Tineri extrem de talentaţi şi dascăli pe măsură, un spectacol intim şi plin de emoţie, o seară românească în urma căreia toţi cei implicaţi au primit din partea organizatorilor Diplome de Excelenţă şi titlul de Ambasador al Limbii Române. O onoare dar şi o responsabilitate pe termen lung, aceea de a promova şi păstra în continuare valorile neamului românesc şi limba română. Se pare că acest lucru se va întâmpla, tocmai datorită acestui dialog care s-a creat între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Chiar una dintre studentele care au fost în această tabără internaţională a mărturisit în numele tuturor colegilor ei că “am vizitat, sincer să vă spun, cele mai frumoase locuri pământeşti care se leagă cu cele dumnezeieşti. Ne-am umplut sufletele de energie, căldură sufletească şi binecuvântare de la Dumnezeu, ceea ce ne va ajuta, pe viitor să fim mai buni, mai blânzi dar şi să nu uităm niciodată că suntem un neam, suntem cu toţii români. Vom reveni de fiecare dată cu mare drag în aceste locuri şi vă aşteptăm la Soroca la noi acasă, unde este şi casa dumneavoastră.” (Felicia Coşciug – studentă la Conservatorul din Chişinău, solistă de muzică populară)

În speranţa că aceşti copii, tineri sau oameni maturi nu vor uita niciodată unde le sunt rădăcinile şi vor duce mai departe această imensă moştenire de spiritualitate românească, aşteptăm următoarea ediţie a acestei tabere internaţionale, o ediţie care să confirme că dialogul continuă şi chiar, atrage noi participanţi.

Elena Raicu – articol publicat in cotidianul Crai Nou – Suceava

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s