Veniţi la teatru să uitaţi de cenuşiul acesta care se aşterne peste viaţa noastră cotidiană!

Interviu cu actorul Adi Afteni, directorul Festivalului de Teatru EuroArt Iaşi

Imaginea emblemă a Festivalului de Teatru EuroArt Iaşi 2010 va fi un chip vesel. Să ne aşteptăm doar la piese de comedie?

Adi Afteni: Da, ne dorim să fie doar piese de comedie. Lumea e şi aşa foarte afectată de criza financiară, e supărată, cei mai mul]i oameni de pe stradă sunt îngânduraţi.

Şi credeţi că piesele de comedie pot schimba starea în bine?

A.A.: Da! Eu cred că da! Măcar un pic. Două ore sau cât durează spectacolul ăla uiţi de toate şi reînveţi să zâmbeşti. E foarte important lucrul acesta.

Dar acest zâmbet nu are în el şi ceva tragic?

A.A.: Te referi la faptul că finanţările sunt greu de adus, că spaţiile de joc din Iaşi sunt aşa de multe încât le poţi număra pe degete? E destul de greu. Important este că reuşim să facem acest eveniment, că anul acesta UNITER-ul este lângă noi, că a revenit Ministerul Culturii lângă noi, că Primăria Iaşi este, ca în fiecare an alături de noi, şi în felul acesta vom face din acest festival un eveniment care să devină indispensabil pentru Iaşi.

E foarte important că acest festival există şi că nu s-a pierdut pe parcurs!

A.A.: Au mai fost totuşi lucruri care trebuiau puse la punct. Festivalul a fost făcut în foarte puţini oameni până acum, adică doar câţiva oameni se ocupau de absolut tot. Începând din acest an avem o echipă puternică, avem un selecţioner de la Bucureşti, avem mulţi voluntari şi suntem prezenţi inculsiv în mediul on-line: pe situ-uri, bloguri sau chiar pe reţelele de socializare. Aşadar, festivalul creşte, în sensul că vom avea numeroase evenimente conexe de la lansări de carte sau serate culturale până la expoziţii de caricaturi.

Ce trupe vom vedea?

A.A.: Trupe bune în primul rând. Festivalul de anul acesta va fi o surpriză şi o provocare în acelaşi timp pentru toţi spectatorii, pentru că din opt spectacole trei sunt premiere. N-ai cum să spui despre un spectacol că e bun sau nu, pentru că e premieră, nu l-a văzut nimeni. Am încercat încă de anul trecut să fac lucrul acesta, însă nu mi-a reuşit. Anul ăsta

intrăm se pare în forţă cu trei premiere în acelaşi festival. Şi acesta este un criteriu pe care vreau să-l permanentizez la EuroArt Iaşi.

Dacă ar fi să îndemnaţi oamenii să vină la EuroArt ce le-aţi spune?

A.A.: Să vină! (râde) Veniţi la teatru să uitaţi de cenuşiul acesta care se aşterne peste viaţa noastră cotidiană! EuroArt Iaşi nu e un festival care să facă bani, e unul de care să se bucure omul. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar toţi banii de pe bilete rămân la sălile în care se joacă. EuroArt Iaşi este un festival pentru ieşeni.

Care a fost cea mai mare satisfacţie de la EuroArt Iaşi?

A.A.: 14 000 de spectatori până acum, la toate ediţiile!

A consemnat Elena Raicu

Sursa TIMPULReclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s