FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE „GRIGORE VIERU”

Editia I-a, 9-12 octombrie 2009

Pentru a continua ca memoria marelui Grigore Vieru sa ramana vie în constiinta romanilor de pretutindeni, am initiat „Festivalul International de Poezie Grigore Vieru”.
Manifestarea este organizata de catre Editura „Princeps Edit” Iasi si Uniunea Scriitorilor din Moldova, sub egida primariilor din Iasi si Chisinau, a Muzeului Literaturii Romane Iasi, Asociatia Culturala „Feed Back” Iasi, fiind conceput ca un duplex la începutul sarbatorilor celor doua orase. In perioada 9 – 12 octombrie 2009, aceasta manifestare s-a desfasurat la Iasi si Chisinau, si a adunat peste 60 de participanti (invitati de onoare, prieteni si iubitori ai poeziei lui Grigore Vieru) din toate tarile unde exista vorbitori de limba romana si a cuprins spectacole de poezie, muzica, lansari de carti, expozitii documentare, colocvii privind viata si opera poetului Grigore Vieru.
Organizatorii festivalului au hotarat constituirea unei gale de decernare a premiilor „Grigore Vieru”, pentru urmatoarele categorii de creatie:
– Debut în poezie
– Poet consacrat
– Exeget al operei lui Grigore Vieru
– Traducator al operei lui Grigore Vieru într-o limba de mare circulatie
– Interpret artistic al poeziei Grigore Vieru
– Un premiu special pentru Mecenat în cultura romana.

Programul manifestarii

Programul este conceput ca un dialog Chisinau-Iasi si se va desfasura în zilele de 9-10 octombrie la Chisinau, si 11-12 octombrie la Iasi.

Vineri, 9 octombrie 2009
Ora 9,30 – Biserica „Sf. Teodora de la Sihla”
– Te deum
Ora 10,30 – Cimitirul Central din Chisinau
– Depunere de coroane la mormantul poetului.
Ora 11,30 – Aleea Clasicilor
– Alocutiuni ale primarilor Gheorghe Nichita (Iasi) si primarului Dorin Chirtoaca (Chisinau)
– Recital de poezie „Un verde ne vede”. Participa poeti si traducatori invitati la Festival.
Ora 16,00 – Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (Holul Cultural)
– Expozitia de carte, grafica, afise, fotografii „Grigore Vieru”.
– Lansari de carti: „Taina care ma apara” de Grigore Vieru, editie critica, Editura „Princeps Edit” – Iasi; „Grigore Vieru în amintirile contemporanilor”, Editura „Princeps Edit” – Iasi; „Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”, monografie de Acad. Mihai Cimpoi, Editura „Princeps Edit” – Iasi; „Grigore Vieru, pontiful limbii romane”, de Mihai Sultana Vicol, Editura „Princeps Edit” – Iasi; „Paine cu roua”, povestiri pentru copii de Grigore Vieru, Editura „Agora”. Moderatori: Daniel Corbu si Valeriu Matei.
Ora 17,30 – Sala Mare si Terasa Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova
– Spectacol muzical pe versuri de Grigore Vieru. Grupul etno-folcloric „Mostenitorii”. Dirijor: Valeriu Chiper. Corala „Vocile primaverii”. Dirijor: Stefan Andronic.

Sambata, 10 octombrie 2009
Ora 10,00 – Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova – Sala cu camin
– Simpozion: „Grigore Vieru, poet al spatiului romanesc”. Participa cu conferinte si alocutiuni poeti, traducatori invitati.
– Recital muzical sustinut de Ion Chiriac si Alexandru Ocu.

Duminica, 11 octombrie 2009
Ora 10,00 – Sala de Consiliu a Primariei Iasi
– Deschiderea oficiala.
– Alocutiuni ale primarilor Gheorghe Nichita (Iasi) si primarului Dorin Chirtoaca (Chisinau)
– Colocviu: „Grigore Vieru, poet al spatiului romanesc”. Participa scriitorii invitati.
– Lansari de carti. Moderatori: Mihai Cimpoi si Daniel Corbu.
– Inaugurarea strazii cu numele poetului Grigore Vieru (strada Sulfinei).
Ora 17,00 – Casa Studentilor Iasi
– Spectacolul de teatru poetic „Strigat-am catre tine”. Prezinta Teatrul de Poezie „Alexe Mateevici” – Chisinau. Regizor: Anatol Codru.
– Alocutiunea poetului Adrian Paunescu.
– Spectacol extraordinar sustinut de Tudor Gheorghe pe versuri de Grigore Vieru.

Luni, 12 octombrie 2009
Ora 10,00 – Muzeul Literaturii Romane Iasi – Muzeul „Mihai Eminescu”, Parcul de cultura Copou
– Vernisajul expozitiei de carte, grafica, fotografii „Grigore Vieru, contemporanul nostru”. Prezinta: Daniel Corbu, Valeriu Matei si Mihai Cimpoi.
– „Grigore Vieru în dialog liric european”. Colocviul traducatorilor din opera poetica a lui Grigore Vieru. Moderatori: Leons Briedis (Riga, Letonia).
Ora 17,00 – Ateneul Tatarasi
– Recital de poezie sustinut de Emil Coseru, actor la Teatrul National din Iasi
– Spectacolul „Taina care ma apara” pe versurile lui Grigore Vieru sustinut de Fuego, Mihai Munteanu (tenor, Opera Nationala, Chisinau), Maria Mocanu (Chisinau), Cristian Aldea Teodorovici (Chisinau).
– Decernarea premiilor Festivalului International de Poezie „Grigore Vieru”, editia I-a, Chisinau – Iasi, 2009.
– Cocktail.

Organizatori:
Editura „Princeps Edit” – Iasi
Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova
Primaria Iasi
Primaria Chisinau
Muzeul Literaturii Romane Iasi
Asociatia Culturala „Feed Back” – Iasi
Parteneri media:
TVR Iasi, Radio Moldova Iasi, TV Moldova Chisinau, Radio Hit Iasi, Flacara Iasului, Revista „Feed Back”, Revista „Dacia literara”, Revista „Poesis” – Satu-Mare, „Literatura si arta”, „Timpul”, Radio Vocea Basarabiei.

Am fost prezenta la acest eveniment in doar doua dintre serile iesene, la Casa de Cultura a Studentilor, pe 11 octombrie si la Ateneul Tatarasi pe 12 octombrie. Am simtit dragostea de neam a celor de acolo, atat a celor prezenti in sala, ca spectatori cat si a celor de pe scena, care purtati de gandul ca Grigore Vieru ii priveste de undeva dintr-o stea si-au manifestat artistic pretuirea fata de valorile neamului romanesc. Organizatorii au oferit premii, poetilor consacrati, artistilor prezenti care au interpretat muzical sau actoricesc opera poetului, poetilor aflati la inceput de drum dar si oamenilor care au luptat alaturi de Grigore Vieru la lupta pentru unitate a Basarabiei cu Romania. Au primit premii Adrian Paunesc, Tudor Gheorghe, Nicolae Dabija, Mihai Cimpoi si multi altii.
Organizatorii au incercat sa contureze cat mai riguros posibil si cat mai emotionant cu putinta tot itinerarul acestui festival, astfel incat atat romanii cat si basarabenii sa simta aceeasi vibratie datorata poetului care a luptat pentru integritatea neamului acest si care cu siguranta va aparea in cartile de istorie ale urmatoarelor generatii.
Un demers laudabil care, se pare, a reusit, care a adunat alaturi inimi care bat pentru aceeasi fiinta nationala, romanismul. Au fost presente in cadrul acestui festival nume importante in relatia cu Grigore Vieru dar si in relatia cu identitatea noastra nationala, de aici dar si de dincolo de Prut. Tudor Gheorghe a cantat cu numai domnia sa poate sa o faca niste versuri atat de simple dar atat de profunde, despre mama, tara, suflet si om. Adrian Paunescu, in aparitia sa poetica, daca vreti, a lasat cu ochii pironiti catre scena toata audienta si a marcat cu vocea sa plina si statura impresionanta cuvinte importante pentru neamul romanesc, ca unitate, dorinta de mai bine pentru neamul acesta de dincolo de Prut si incredere in ceea ce va urma. Mihai Munteanu, tenor al Operei Nationale din Chisinau a intonat o serie de imnuri ale romanismului daca vreti, momente in care sala s-a ridicat in picioare in semn de respect fata de poetul care a scris versurile dar si fata de mesajul profund al acestora. Un recital sfasietor cum au apreciat si organizatorii, care a invaluit sala in iubirea sincera a unui popor fata de fiinta sa nationala. Un moment de profunzime linistita a oferit si actorul Teatrului National din Iasi Emil Coseru, care a recitat cateva dintre cele mai representative poeme ale lui Grigore Vieru. A urmat fiul regretatilor Ion si Doina Aldea-Teodorovici, Cristofor Teodorovici, care a adus atata optimism in sala si atata lumina, incat am avut sentimentul ca cerul si pamantul s-au intalnit si ca parintii lui dar si poetul plecat de curand dintre noi, s-au intors sa cante aceleasi sentimente calde ale iubirii de neam. Sala ridicata din nou in picioare la imnul dedicate poetului Mihai Eminescu, multumiri nenumarate si marturisirea artistului ca nu a mai trait o astfel de seara, atat de incarcata spiritual si emotional, de multa multa vreme. Emotii si de o parte si de alta a scenei, emotii si dintre scena si public si multa multa lumina.
Spectacolul de la Ateneul Tatarasi a fost incheiat de catre Paul Surugiu – Fuego care, in stilul caracteristic al spectacolelor sale a imbinat muzica orchestrala cu poezia, cu marturisile sincere despre poetul Grigore Vieru si despre relatia de prietenie dintre ei dar si cu piesel pe versurile poetului care pentru a nu stiu cata oare au ridicat sala in picioare, aplaudand frenetic si cantand alaturi de artist.
Au urmat premiile, discursurile la fel de emotionante despre ce a fost, ce va fi si ce este Grigore Vieru pentru oamenii din jurul lui, unii foarte importanti altii simpli, au urmat multumirile calde ale organizatorilor si caderea cortinei, peste afisul festivalului unde poetul privea ingaduitor artistii care-si daruiau talentul si sufletul acolo pe scena, unde versurile sale se mai scriau parca inca si unde timpul din orologiul vechi, se oprise.
A ramas doar amintirea unor seri si a unor manifestari pline de dragoste si de credinta in dainuire…

Reclame

3 gânduri despre „FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE „GRIGORE VIERU”

 1. Puteti ajuta, va rugam, cu numele castigatorilor din cadrul Concursului International de poezie? Cei care au participat nu gasesc niciunde informatiile si deja au suspiciuni privind transparenta concursului.

  Multumesc.

  • In privinta transparentei acestui concurs nu va pot spune foarte multe lucruri. Puteti contacta Muzeul Literaturii Romane Iasi pentru informatii mai concrete( http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/ , muzeul_lit_iasi@hotmail.com) . Ceea ce va pot spune eu sunt doar premiile pe care le-am auzit rostite pe scena si anume:
   Premii oferite in seara de 11 octombrie : Nicolae Dabija – Diploma de excelenta pentru atitudine civica in instaurarea democratiei in Basarabia ;
   Actorul Nicolae Darie- Diploma de excelenta pentru interpretarea artistica a operei lui Grigore Vieru;
   Adrian Paunescu – Diploma de excelenta pentru opera omnia;
   Tudor Gheorghe – Diploma de excelenta pentru interpretarea artistica a operei lui Grigore Vieru;
   Premii oferite in seara de 12 octombrie, la Gala laureatilor:
   Mihai Cimpoi – Diploma de excelenta pentru exegeza asupra operei poetului Grigore Vieru;
   Valeriu Matei – Diploma de excelenta pentru atitudine civica si instaurarea democratiei in Basarabia;
   Neculai Damostea – Diploma pentru mecenat in domeniul culturii; (imi cer scuze pentru numele gresit, dar nu am retinut exact si nici pe inregistrare nu se aude perfect);
   Alexei Marulea – Diploma pentru mecenat in domeniul culturii;
   Vitalie Corodi – Diploma de excelenta pentru traducerea operei lui Grigore Vieru in limba ucraineana;
   Si acum… premiile pentru debut in poezie:
   S-au primit pentru concurs 41 de manuscrise, 14 din Basarabia, celelalte de dincoace de Prut. S-au oferit 5 premii. Doua dintre acestea s-au si oferit la Chisinau, pentru ca poetesele erau de dincolo de Prut si nu aveau cum sa ajunga in Romania. Ele se numesc Doina Cezara Anton – Chisinau si Elena Huzun – Floresti, Republica Moldova.
   Marele premiu – Stefan Ciobanu, Bucuresti ( premiul a constat in editarea unui volum de versuri in 500 de exemplare)
   Premiul I – Diana Suciu – Deva
   Premiul II – Marius Stefan Aldea – Timisoara
   Cam atat am putut sa schitez din ce s-a intamplat acolo. Sper ca nu am gresit numele, pentru ca nu s-au publicat undeva deocamdata. Oricum daca doriti mai multe detalii puteti scrie la muzeul literaturii. Sunt sigura ca va vor raspunde sau chiar la adresa la care ai trimis manuscrisele pentru concurs.
   Va multumesc pentru interes si va doresc succes in tot ce va propuneti.
   Elena Raicu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s