Oferta Centrului de zi „Mia Casa-Inculet” Barnova, Iasi

20 Veronica01Dragii mei,

Invitata mea din editia trecuta de Jobbing, Alexandra Trisi, are o oferta avantajoasa pentru voi, studentii sau absolventii interesati sa patrundeti intr-o lume frumoasa dar plina de lectii de viata. In calitate de manager si psihopedagog in cadrul Centrului de zi “Mia Casa-Inculet”, Barnova, judetul Iasi ofera practica pedagogica specializata dar si voluntariat studentilor sau oricui este interesat de a lucra cu niste copii minunati.

Daca ati ascultat emisiunea de saptamana trecuta, daca ati vazut cateva fotografii aici pe blog in articolul despre Centrul de zi Mia Casa- Inculet de la Barnova, nu aveti cum sa refuzati o asemenea oferta. Tot ce trebuie sa faceti daca sunteti interesati este sa trimiteti un email la adresa emisiunii, elenaraicu@stillonline.ro si eu voi trimite mailul Alexandrei, care va va contacta pentru detalii.

Iata si mesajul ei:

Pentru studentii Facultatii de Litere:

“ Incepand cu Aprilie 2009 avem activitati cu copii defavorizati (material, social, afectiv si intelectual) din zona dar si cu copii dotati (mediu sau peste medie) dar lipsiţi de posibilitati materiale si incurajarea parintilor.

Incepand cu toamna aceasta oferim studentilor posibilitatea de a face practica pedagogica moderna, de calitate, la nivelul cerintelor europene.

Pana in prezent am incheiat contracte cu Facultatea de „Psihologie si Stiinte ale Educatiei” astfel incat 30 de studenti (cate 6 in fiecare zi) vor face practica Pedagogica si Psihopedagogica in centrul nostru. Deasemenea 10 studenti atat ai Facultatii de <<Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”>>, Sectia Teologie Sociala cat si Filosofie- „Asistenta Sociala” vor lucra impreuna cu asistentul nostru social dar si cu cel al Primariei din Barnova pentru a asimila practic mai usor cunostintele invatate pe bancile Facultatii.

Va invitam sa colaborati cu noi in sensul de a veni catre noi, ce mai ambitiosi dintre voi, care va doriti sa faceti practica pedagogica modernă si sa lucrati intr-un mediu competitiv si perfectionist, plin de sanse si oportunitati, alaturi de oameni bine pregatiti si copii cu reale nevoi. O oportunitate in plus este ca incepand cu luna Ianuarie cei care vor fi inscrisi pentru practica si vor avea ceva experienta vor lucra cot la cot cu studentii veniti din Norvegia special pentru a face practica in Centrul nostru.

Sper sa incepem o colaborare fructuoasa si plina de roade bune atat pentru Beneficiarii Centrului de Zi „Mia Casa-Inculet” cat si pentru voi studenţii Facultatii de Litere care astfel, veti deveni mai buni specialisti si profesori, reusind sa va integrati atat in mediile cu copii mai dificili cat si in cele in care este necesar un volum mare de cunostinte.”

Pentru studentii Facultatii de Teologie:

“Centrul pe care il reprezint este o colaborare intre Mitropolia Moldovei si Bucovinei prin Fundatia Solidaritate si Speranta (de care apartinem din punct de vedere juridic), Fundatia „Mia Casa”, Norvegia si Primaria si Consiliul Local Barnova. Ne ocupam de 20 de copii, cazuri sociale din satul mai sus mentionat. Acestia sunt din clasele I-V si prezinta multe din simptomele familiilor din care provin (cu cel putin un parinte alcoolic si/sau violent, abandonati de un parinte, care traiesc in conditii mizere neavand venituri si educatie suficienta). Vin la noi unde le oferim o masa calda, invatam multe lucruri care tin mai mult de cei 7 ani de acasa, ne facem temele si lucram exercitii suplimentare pentru a acoperi lacunele, ne jucam si incercam, pe cat posibil, sa le infrumusetam copilaria si sa tinem pasul, d.p.d.v. al dezvoltarii educationale, afective si psihomotrice, cu ceilalti copii mai norocosi.

Aici avem si asistenti educationali, si asistent social, si psihopedagog, insa pentru a concura cu eficienta lucrului 1 la 1 (cum se intampla, cel putin la inceput, in familiile cu adevarat interesate de dezvoltarea educationala a copilului) ar fi indicat sa avem mai multe ajutoare. Deja avem acceptul verbal al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei care va asigura practica celor mai buni 5 studenti de la sectiile Pedagogie, Psihologie si Psihopedagogie Speciala in Centrul nostru.

Oferta mea este ca cei mai buni/interesati studenti, care isi doresc cu adevarat o cariera in domeniul Asistentei Sociale, cu precadere pe cazuri sociale si protectia copilului in Romania, sa isi faca practica (sub supervizarea Asistentului nostru Social) in Centrul nostru de zi, 2, 3 sau 4 ore pe zi, la alegere (cei care vor 4 ore vor avea si contact cu copii, ceilalti fie doar lucru cu hartii si alte activitati, fie numai cu copii, in functie de necesitatile noastre). Importante este ca fiecare sa aleaga o alta zi din saptamana si sa isi respecte cu strictete programul (astfel vom avea un voluntar pe zi).”

Pentru studentii Facultatii de Psihologie dar si pentru orice alti studenti sau absolventi care-si doresc sa faca voluntariat intr-un centru de zi:

“Proiectul nostru are 20 de copii cazuri sociale (unii au doar deficiente cauzate de lipsa educatiei, altii au deficiente usoare pana la moderate, unora li s-a accentuat deficitul din cauza lipsei lucrului diferentiat la scoala si a etichetarii). In timpul anului scolar incercam sa le oferim o casa a bunicilor, un mediu sigur unde se pot juca, pot ajuta (la bucatarie -invata sa gateasca si sa pastreze curatenia), isi pot impropria niste reguli (de comportament si igiena, de joaca, etc.), isi scriu temele, invata engleza si, in general, incercam sa ii aducem la acelasi nivel cu cei din oras, care au bucuria de a avea o familie care ii sprijina si ajuta…iar in vacanta facem tabere in care au ocazia sa socializeze cu copii din oras si sa  Am avut astfel ocazia sa aplic teste (fara licenta, dar necesare dosarelor), sa invat multa asistenta sociala (in lipsa unui asistent social adevarat), sa fac programe de interventia personalizata si proiecte didactice, sa ma ocup de actele pentru acreditare. In sfarsit, am capatat o experienta practica benefica venita in completarea cunostintelor acumulate in facultate.

Ma gandeam ca as putea impartasi din experienta practica necesara si altor studenti constienti de cerintele unui viitor job. Imi doresc ca macar, cativa dintre vei mai seriosi studenti ai Facultatii de Psihologie  sa vina si sa aplice teste, sa faca studii de caz si tot ce mai este nevoie pentru facultate (bineinteles, respectand un program si un contract de voluntariat/practica si maxima confidentialitate). Am anuntat si  ASCOR Iasi si incerc sa anunt cat mai multe asociatii studentesti de oportunitatea asta, insa mi-ar placea mai mult sa fie multi studenti din acelasi domeniu cu mine. Asadar toti studentii Facultatii de Psihologie sunt invitatii mei speciali.

Fundatia „Solidaritate si Speranta”, prin proiectul „Mia Casa-Inculet” din Barnova, jud. Iasi (situat la cativa kilometri de Iasi, la care se ajunge cu o masina care pleaca de la Bazarul Nicolina, Piata Nicolina, statia Tamaz si Trei Sarmale din jumatate in jumatate de ora, uneori din sfert in sfert:), cautam voluntari astfel:

 • pentru lucrul cu copii intre orele 12-17 minimum o zi pe saptamana (pentru studentii de la psihologie, pedagogie si psihopedagogie speciala);
 • pentru lucrul cu copii si activitati de asistenta sociala intre orele 10-17 minimum o zi pe saptamana (asistenta sociala) –  au prioritate si avantaj pentru angajare generatiile de la Teologie-Asistenta Sociala ;
 • pentru orice activitati nespecifice legate de copii – minimum doua ore pe saptamana (pentru studentii de la litere-limba engleza/franceza/spaniola/italiana; pentru studentii de la teologie – ore de cateheza si predare/formare informala-prin jocuri si povesti; pentru studentii de la medicina – ore de igiena si sanatate; pentru studentii de la orice altceva activitati specific pedagogice din domeniul respectiv-acceptam si sugestii)

Cerem:

 • rapiditate si eficienta in miscari (nu cautam persoane care calca de doua ori sau mai mult in acelasi loc, prost coordonate, neascultatoare, indiscrete, nedemne de toata increderea sau ineficiente);
 • voluntariat adevarat (lipsit de interese materiale sau ganduri ascunse – in functie de daruire, perseverenta si seriozitate – fara nici o obligatie din partea noastra si strict dupa aprecierea noastra – stagiile de voluntariat se pot preschimba in stagii de practica pe domeniile psihologie, psihopedagogie speciala, pedagogie sau asistenta sociala);
 • seriozitate (respectarea programului si daruire 100% in timpul programului);

Oferim:

 • stagiu de voluntariat cu experienta practica si efectiva atat cu copii cat si cu materialele necesare (studii de caz, proiecte didactice, aplicarea de teste psihologice etc. )
 • posibilitate de angajare (dupa capatarea experientei si dovedirea aptitudinilor necesare, in cazuri de foarte buna pregatire a persoanelor bine construite atat duhovniceste cat si ca tact didactic si daruire in folosul beneficiarilor)
 • stagiu de practica ce simuleaza foarte bine conditiile angajarii adevarate, prin care capatati experienta necesara angajarii in domeniile mai sus mentionate – oferta valabila numai pentru cei mai buni dintre voluntari;

Cat despre voluntariat, pentru mine nu conteaza daca sunteti de la Psihologie sau Pedagogie sau PPS, master sau studenti. Important este sa aveti tact didactic (sa puteti convinge copii sa isi faca temele, sa ii tineti sub control, sa ii intelegeti, sa aveti rabdare si dragoste, sa le fiti bune modele), sa stiti sa faceti sau sa fiti dispusi sa invatati cum se construieste un proiect didactic (si sa-l aplicati efectiv la ora), un studiu de caz, sa aveti multe idei (bune), sa puteti aplica un test (de la Ozeretski la Reaven, oricare), sa va doriti sa obtineti rezultate pe termen lung de la copii (si sa nu-i priviti ca pe subiecti umani), sa aveti o jumatate de zi pe saptamana (zile diferite, nu toti aceeasi, cu seriozitate maxima-adica dupa ce ati ales nu prea puteti fi invoiti, doar daca hotarati sa faceti schimb intre voi, de comun acord) intre orele 12-17 (plus drumul care dureaza in functie de mijlocul de transport ales). In rest, o sa vedeti aici exact, dar nu cred ca ar mai aparea si altele (oricum fiecare invata in functie de cat de bine isi face treaba si se implica, pentru ca fiecare isi deschide propria usa in cat timp doreste).

Iar numarul vostru, depinde de voi si de cat de interesati sunteti. Aici copii sunt impartiti in trei mari grupe-clasele I si a III intr-o camera, clasele a II-a si a IV-a intr-o alta sala si o alta grupa cu cazuri mai speciale, in cabinetul psihopedagogic (incercam sa-i pastram sa fie trei, dar numarul tinde sa fie mai mare, maxim 5, desi ar fi si mai multi).

Programul este astfel:

 • De la 12-13 vin cei mai mici si au o ora in care fie ne jucam fie facem activitati distractive (voluntarii sunt mai mult decat implicati si au si posibilitatea sa propuna activitati, sa faca proiect didactic pe ele si tot ce mai este necesar);
 • De la 13-14 mananca si ii supraveghem la masa (unde este cazul ii invatam cum se mananca frumos);
 • Intre orele 14-16 sunt impartiti sa-si faca temele si exercitiile suplimentare (daca si unde este cazul). Pentru salile unde sunt impartiti pe clase avem angajati cate un asistent educational (dar uneori se simte nevoie de ajutor suplimentar-aici este treaba voluntarilor, pur si simplu sa-i ajute la teme, asa ca pot fi de la orice sectie). In acest timp, cazurile speciale isi lucreaza exercitiile cu mine in cabinetul psihopedagogic (nici aici nu strica un ajutor suplimentar, cineva care sa mai preia in mod constant din atributiile mele- dar aici este neaparata nevoie de student la psihopedagogie sau master care stie sa aplice corect si sa construiasca (daca este cazul) testele;
 • De la 16 la 17 iarasi este o ora de educatie informala (in cadrul careia voluntarii pot propune activitati dupa proiecte didactice anterior facute).

In concluzie numarul ideal de voluntari pe zi ar fi de 3 (doi de oriunde si unul de la PPS). Este important pentru acesti copii care provin dintr-un mediu nesigur afectiv ca voluntarii care incep sa si termine anul/semestrul si sa isi respecte intru totul programul. De asta si propun ca fiecare voluntar sa vina o singura zi pe saptamana de luni pana vineri, mereu aceeasi (sau macar un semestru respectand programul) chiar si in timpul sesiunii (exceptie ziua in care are examen, cand face schimb cu altul).  Noi oricum avem oameni angajati sa-si faca treaba, voluntarii le-ar mai usura munca dar nu sunt obligatorii. Important este ca orice decideti, sa fim constanti (acelasi nr. in fiecare zi, ca sa putem imparti drept atributiile) si sa stim cat mai multe din timp. Sper sa va sperii cu atatea reguli, dar in ASCOR(Asociatia Stundetilor Crestini Ortodocsi Romani)  am invatat ca daca nu pornesti serios, mai ales cu studentii, risti sa ti se ceara adeverinta de practica de catre persoane care nu au facut mai nimic.

Sperand intr-o colaborare cat mai buna,

Alexandra Trisi

Masterand al Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

sectia „Psihologie Educationala si Consiliere”

Manager si Psihopedagog al Centrului de zi „Mia Casa-Inculet”

din cadrul Fundatiei „Solidaritate si Speranta”

Cursant al Academiei Britanice in „Leadershiping si Comunicare Manageriala” „

P.S.: Daca aveti orice alta idee de colaborare cu acest Centru de zi Mia Casa- Inculet din Barnova, daca detineti cunostinte in domenii care credeti ca i-ar putea interesa pe copii, daca sunteti dispusi sa predati cate o ora copiilor o limba straina, informatica sau orice alteva interesant si benefic pentru ei, va rog sa nu ezitati sa ne contactati la elenaraicu@stillonline.ro si noi va vom pune in legatura cu Alexandra Trisi. Daca doriti sa donati orice credeti ca e necesar pentru buna functionare a centrului, carti, rechizite, haine, jucarii aceeasi adresa va sta la dispozitie. Va multumesc anticipat si sper ca anuntul meu va va aduce o bucurie si o noua posibilitate de a darui.

Si, ca sa va aminti cum arata centrul…

DSCN0603

IMG_5092

DSCN1328

DSCN1324

DSCN1323

DSCN1322

DSCN1319

DSCN1306

DSCN1304

DSCN1301

DSCN1110

DSCN0819

DSCN0742

DSCN0737

DSCN0694

DSCN0677

DSCN0667

DSCN0655

DSCN0651

IMG_5296

IMG_5295

IMG_5294

IMG_5293

IMG_5292

IMG_5291

IMG_5290

IMG_5289

IMG_5288

IMG_5287

IMG_5286

IMG_5282

IMG_5281

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s