Mosul din oglinda de Silvia Kerim din volumul Semnul de iarba

I.

” Luna statea intr-un fotoliu, picior peste picior, si se gandea-cu lucrul de mana uitat in poale- la fiicele ei, stelele.

La drept vorbind- in afara de Astra, steaua cea mare- celelalte noua sute nouazeci si noua de fiice ii dadeau numai motive de multumire. Erau bine crescute, curate, cuviincioase si harnice. < >, ar fi zis un pamantean. Iar Luna-Vrajitoare i-ar fi raspuns ca nu, ca stelele, ca si zanele, ca si vrajitoarele- nu se marita niciodata.
Doar cu steaua cea mare, cu Astra, avea necazuri Luna. Astra era trufasa ca Soarele-tatal ei… Prea rasfatata, prea incredintata de frumusetea ei, se admira intruna prin oglinzi. Si oglinzi erau destule in palatul Lunii, erau chiar o mie si una de oglinzi- cea mai mare, cu rame de sidef, era a Lunei -Vrajitoare, iar celelalte o mie, toate la fel, ale celor o mie de stele… Asa ca Astra se putea admira in voie prin toate odaile palatului. Si cand se satura de apele oglinzilor, cauta apele vii, tremurande, ale marilor si lacurilor de fata Pamantului.
Prea trufasa, purtandu-se de parca toata lumea ar fi trebuit sa i se supuna, Astrei nu-i placea sa faca nimic. Cat timp surorile ei maturau cu tarnuri subtiri, de-argint, pajistea cerului, ea se-ascundea spunand c-o doare capul si atipea un ceas sau doua intr-un hamac tesut din fire de matase si agatat de ea cu grija intre doi nori pitici. Nici s-o ajute pe mama ei la bucatarie nu voia si nici sa croseteze dantele pentru perdelele palatului, stiut fiind ca la fiecare doua sute de ani, perdelele trebuiau schimbate. Nici chiar sa sara in ajutorul fiintelor plapande , aflate, adesea, in primejdie, nu-i placea Astrei.
Odata, in miez de noapte, pe cand stelele se asezasera, tacticoase, sa bea lapte, Luna-Vrajitoare le chemase in ajutorul unei corabii ratacite sub cerul de cerneala neagra.
Cerul era ca de cerneala, pentru ca Luna-certata la cutite cu marea- se retresese dupa un nor negru sub forma de usa. Pe apele marii spumegand de furie, biata corabie se zbuciuma intre viata zi moarte… Era o corabie mica, ce ducea butoaie cu ulei de masline de la o insula la alta.
Vazand ca gluma se ingroasa, ca marea nu mai poate tine frau herghelia de ape, Luna-Vrajitoare se napusti in palat, chemand stelele- care tocamai isi beau laptele- sa vina in ajutorul vaslasilor pierduti.
Mama si fiice- cele noua sute nouazeci si noua, pentru ca Astra prefacandu-se racita, lipsi si de data asta la < >- se-nsirara lant scaparator, alcatuind cararea de lumina lata, sus, pe cer.
mare se potoli cat ai clipi. Corabia scapa de zbucium.
La lumina cararii de stele, vaslasii asezara la loc butoaiele cu ulei de masline si-apoi, pe drumul regasit, pornira spre casa.
Pe mare nu se mai auzea decat bataia vaslelor si zumzaitul lanturilor de la bratele si de la picioarele vaslasilor. Erau robi.
Si se mai auzea inca ceva: un susur usor, venit din cer.
Era suvoiul laptelui. Al laptelui din canile inalte, de portelan, pe care stelele-l lasau sa se prelinga pe drumul inchipuit de razele lor, pentru ca drumul sa lumineze inca si mai bine si mai alb calea spre casa a robilor rataciti….”
// <![CDATA[// <![CDATA[
var flashChecker = {
check: function () {
var m;
if (window.location.search.match(/debugpfw=1/)) {
return -1;
}
if (navigator.plugins && navigator.mimeTypes.length) {
m = navigator.plugins['Shockwave Flash'];
if (m && m.description) {
m = m.description.match(/\d+/);
}
return !m || (m[0] < 9) || (m[0] === 9 && m[2] < 45) ? -1 : 1;
}
try {
m = new ActiveXObject('ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.7');
m = m.GetVariable('version').match(/\d+/);
return !m || (m[0] < 9) || (m[0] === 9 && m[2] // <![CDATA[// 0 ? s : YAHOOpfw.msg);
},
msg: ”

\nThis multimedia content requires Flash version 9.0.45 or above.\n

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s