Festival de folclor Armonii la Dolhasca

Trei zile de “Armonii” si armonie a cantului, jocului si sufletului bucovinean la Dolhasca

„Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei./
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.”(Lucian Blaga, Sulfletul satului)

Astfel a debutat cea de-a VI-a editie a Festivalului de folclor „Armonii” de la Dolhasca, nu inainte de interpretarea imnului national, de catre Banta taraneasca „Tezaur” a Casei de cultura din Dolhasca, urmata de sunetul buciumelor din localitatea Moldovita.

Toate manifestarile din cadrul Festivalului de folclor „Armonii” de la Dolhasca, au decurs asa cum si-au dorit organizatorii, Primaria Dolhasca, Consiliul local Dolhasca si Casa de Cultura Dolhasca.

Deschiderea oficiala de vineri 29 iunie 2007 a fost una deosebita, datorita slujbei de pomenire pentru domnitorul Petru Rares, slujba oficiata de un sobor de preoti pe scena amanajata in fata Casei de Cultura din Dolhasca. Aceste momente invaluite in sacralitate au demonstrat veridicitatea cuvintelor poetului Emil Brumaru,care numea Dolhasca o „rezervatie naturala de ingeri”. In aceeasi nota de frumusete spirituala in calitate de prezentatoare a spectacolului am motivat organizarea acestei manifestari de mare amploare, la Dolhasca astfel:

“Motivele pentru care exista acest festival sunt multe si totusi cel mai puternic e cel al frumusetii Bucovinei cu toata istoria ei, cu oamenii ce s-au format pe plaiurile acestea de un verde paradisiac.

Bucovina a devenit de-a lungul timpului un simbol al nordului Moldovei, o mixtura intre iubire, natura si valori spirituale autentice, un loc al miracolelor.

Bucovina e o tesatura de manastiri, de locuri unde Dumnezeu e mai aproape de oameni.

Bucovina a ramas, o emblema a spiritualitatii romanesti mai ales datorita celor pentru care acest taram a fost leagan de vise si izvor de creatie. Geniile care si-au petrecut copilaria aici, Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu si multi alti creatori anonimi au vorbit pe limba artei despre meleagurile acestea, atat de dragi lor. Acestia au lasat in urma lor acea dara de lumina pe care noi o admiram astazi in ansamblul peisajului bucovinean. In cazul tuturor, talentul arata tristete insa aceasta e compensata de dragoste si dor, cele doua coordonate dupa care se ghideaza omul simplu, cele doua elemente specifice foclorului romanesc, cele doua coordonate pe care se va desfasura si spectacolul de astazi din satul nostru cu doruri multe devenit oras de cativa ani.”

Din dorinta de a contura cat mai accentuat, inca de la inceput, o imagine a folclorului romanesc in devenire am recitat poezia Miorita de Vasile Alecsandri si Doina de Octavian Goga, pe fundalul tulburatoarelor acorduri ale viorii lui Ciprian Porumbescu.

In continuarea spectacolului un Grup coral, parte din Corala „Bucuria Invierii” a Parohiei „Invierea Domnului” din Dolhasca, dirijor Raicu Petru Valerica au readus in fata specatorilor imaginea inconfundabila a folclorului romanesc dar si a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, prin cateva piese corale: Coasa, Cine bate potecuta si La moartea lui Stefan.

Momentul care a atras in mod deosebit privirile publicului a fost aparitia pe scena a personajului Stefan cel Mare din drama Apus de soare de Barbu Stefanescu Delavrancea in interpretarea actorului amator Gheorghe Costan. Acesta a prezentat publicului „Monologul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant” pentru a ne reaminti ca Dolhasca a devenit cunoscuta in tara si datorita activitatii teatrale ce s-a desfasurat aici in trecut.

Datorita aniversarii a 50 de ani de activitate culturala la Dolhasca, organizatorii au oferit diplome de onoare celor care-au contribuit la urcusul localitatii pe treptele din ce in ce mai inalte ale valorilor bucovinene. De asemenea Primaria Dolhasca si Consiliul local Dolhasca au dat numele Casei de cultura Alexandru Arsinel, in cinstea actorului care nu-si uita radacinile si care manat de dor, vine in fiecare an in mijlocul nostru pentru a ne binedispune si pentru a ne determina sa fim mandri ca suntem din Dolhasca. Si pentru ca marele actor nu a venit singur de data aceasta, ci insotit de cea mai iubita actrita Stela Popescu, organizatorii i-au oferit acesteia o placheta pe care scria:” Primaria orasului Dolhasca, Consiliul Local Dolhasca si Casa de Cultura Dolhasca, Cu ocazia Festivalului de folclor Armonii editia a VI a din 29 iunie 2007, Dragoste, Dor si Lumina din Dolhasca, celei mai iubite actrite, Stela Popescu”.

Pe scena din Dolhasca au urmat apoi formatii locale si invitate printre care: Grupul folcloric „Poloneanca” si solista Angelica Flutur din localitatea Moldovita, Ansamblul artistic „Mugurel de primavara” al Casei de Cultura din Dolhasca, instructor Raicu Valeriea, Grupul folcloric de copii de la gradinita Dolhasca, instructor Dragoi Angelica, Banta Taraneasca Tezaur a Casei de Cultura din Dolhasca instructor Ion Feraru.

In ciuda unei ploi torentiale ce vine an de an la Festivalul Armonii Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava prezentat publicului momente de acuratete artistica, frumusete a portului, chipului si sufletului bucovinean prin programul atat de sugestiv intitulat” Mandru plai cu dulce grai”. Prezentatoarea Ansamblului Ciprian Porumbescu, un alt inger bolnd poposit in „rezervatia naturala de ingeri” din Dolhasca, a explicat cu o sensibilitate deosebita ploia ce a venit odata cu sosirea ansamblului:”Credem ca nu noi am adus ploia ci ea a venit singura reprezentand lacrimile de fericire ale cerului pentru ceea ce se intampla an de an la Dolhasca”.

In continuarea primei zile de festival la Dolhasca au poposit pentru a ne prezenta tezaurul folclorului romanesc: Ansamblul Artistic „Rapsozii Botosanilor” alaturi de artisti Elena Mandrescu, Daniela Condurache, Dan Dobos , Petrica Stoian Matu si Constantin Enceanu, Ansamblul artistic „Armonii” al Casei de cultura din Dolhasca, coregrafia, Vasile Gavrilei, conducerea artistica, Nicolae Drobota.

La finele primei zile de spectacol la Dolhasca, a inceput distractia pe ritmuri de etno cu Formatia Haiducii, Elena Rus si Formatia Record. De asemenea tot la sfarsitul primei zile de festivalul la ora 00:00 artificiile au oferit un adevarat spectacol de lumina si culoare pe cerul putin innorat al orasului Dolhasca.

In cea de-a doua zi a festivalului pe scena casei de cultura din Dolhasca au urcat: Ansamblul Salceanca ,”Cant si joc cu moldoveni cu cei dragi bucovineni” , Maricica Mihoianu, Pamfil Roata, Stefan Deaconita, Alexandru Recolciuc, Coca Aurel si formatia Hora. In paralel cu spectacolul desfasurat pe scena, in sala mare a Casei de cultura din Dolhasca s-a celebrat ziua invatatorului, manifestare in cadrul careia a avut loc lansarea unui roman de Magdalena Pena, cetatean de onoare a orasului Dolhasca, un moment artistic realizat de mine in calitate de fosta eleva a Grupului Scolar Oltea Doamna Dolhasca, prin recitarea poeziei „O om” de Ioan Hozevitul si de asemenea doamna primar Maria Cojocariu a inmanat in continuare diplomele de onoare. Au venit sa cante La multi ani! profesorilor si invatatorilor: Alexandru Recolciuc si Coca Aurel.

Cea de-a treia zi a festivalului a fost marcata prin prezenta Ansamblului artistic profesionist Tara Vrancei din Focsani si a Ansamblul artistic „Satul meu cu doruri multe”. Acesta din urma a venit insotit de prezentatoarea Doina Mirea de la televiziunea Etno Tv care a felicitat in mod deosebit organizatorii si mai ales pe doamna primar pe care a numit-o cea mai frumoasa, harnica si curajoasa primarita. Doina Mirea fost gazda publicului din Dolhasca timp de aproximativ 3 ore, timp inc are a prezentat artisti din zona Bucovinei, lansati la Etno Tv. La finele celei de-a treia zi a festivalului publicul tanar a petrecut pe ritmuri de etno pana spre dimineata alaturi de Aurel Moldovan, Formatia 2NA si SHOCK.

In speranta ca publicul spectator a petrecut momente deosebite alaturi de noi, intelegand valoarea inconfundabila a folclorului romanesc, gazdele Festivalului de Folclor Armonii va invita si anul ce vine, in sufletul satului romanesc, locul in care cerul e parca mai jos, sau poate ca pamantul e mai sus, inaltat de sacralitatea vietii de zi cu zi…

Raicu Elena

Prezentoarea Festivalului de folclor Armonii Dolhasca, editia a VI a 2007

2 gânduri despre „Festival de folclor Armonii la Dolhasca

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s