Entry for January 04, 2008

Dolhasca

Spectacol ancestral si taina, in Ajun de An Nou

Freamatul datinilor si obiceiurilor din Ajunul Anului Nou de la Dolhasca s-a auzit in toata Moldova prin intermediul Radio Iasi. In Ajun, pe 31-decembrie-2007, o echipa de la Radio Iasi a fost prezenta inca de dimineata la Dolhasca pentru a transmite in direct de la ora 11,00 zarva uratorilor, care intruchipau tot felul de personaje specifice zonei :capra, caiutii, harapul, leul, ofiterii, babele, mosnegii, ursii, si multi altii.

“Prin Moldova”

Editia speciala a emisiunii “Prin Moldova” , “Datini si obiceiuri de Anul Nou din Dolhasca si din toata Moldova” a fost realizata si prezentata de Valeriu Stefan iar echipa tehnica a fost formata din Dumitru Stratn si Dumitru Lupu.

Realizatorul emisiunii si-a propus sa contureze un tablou cat mai larg al obiceiurilor de Anul Nou din Dolhasca dar si din toata Moldova.

Doamna Primar Maria Cojocariu ureaza bun venit la Dolhasca echipei de la Radio Iasi

Asadar la debutul emisiei ascultatorii au facut cunostinta cu doamna primar Cojocariu Maria care a urat bun venit celor de la Radio Iasi si a vorbit apoi despre obiceiurile de iarna ale locului, despre felul cum se adapteaza localitatea Dolhasca la noua mantie de oras pe care a primit-o de curand, despre proiectele din trecut dar si despre cele viitor.

In dorinta unei simetrii bine gandite, de catre realizatorul emisiunii, a urmat o uratura de la Gura Humorului interpretata de Petre Gavrilean, pentru ca finalul emisiunii sa fie dat de o alta uratura, de data aceasta de la fereastra studiolului unde se realizase transmisiunea in direct, interpretata de catre un urator din alaiul Caprei de la Sandeni.

Ansamblul de datini si obiceiuri de iarna “Vin colindatorii”al Grupului Scolar “Oltea Doamna” Dolhasca si Ansamblul folcloric “Mugurel de primavara” al Casei de Cultura “Alexandru Arsinel” Dolhasca.

Conversatia a continuat cu doamna profesoara Raicu Valeriea, Consilier Cultural la Primaria Dolhasca si instructor al Ansamblului de datini si obiceiuri de iarna “Vin colindatorii”al Grupului Scolar “Oltea Doamna” Dolhasca si al Ansamblului folcloric “Mugurel de primavara” al Casei de Cultura “Alexandru Arsinel” Dolhasca. Despre realizarile celor 2 Ansambluri folclorice dar si despre alte proiecte la care a participat, doamna profesor a relatat:

“In decembrie 2007 am infiintat Ansamblul de datini si obiceiuri de iarna „Vin colindatorii” al Grupului Scolar „Oltea Doamna” Dolhasca, pe care il coordonez si cu care am participat la cea de-a doua editie a Festivalului concurs „Vin colindatorii” organizat de Primaria Dolhasca, unde am prezentat un tablou complet al datinilor si obiceiurilor de Craciun si Anul Nou din zona satului Sandeni.La acest concurs am luat Premiul special al juriului ( excursie de 3500Ron).

Din acest ansamblu fac parte si tineri care activeaza in Ansamblul folcloric „Mugurel de primavara” al Casei de cultura „Alexandru Arsinel”,infiintat in ianuarie 2007, al carui instructor sunt. Acest ansamblu a participat in anul 2007 la numeroase festivaluri si concursuri la care ca obtinut premii.

In cadrul activitatii pe care o desfasor am mai participat la organizarea Festivalului concurs „Comori de suflet romanesc”din 4-martie-2007, a Festivalului folcloric „Armonii” din 29-iunie-2007, si a Concertului pascal „Urcus spre Inviere” din aprilie 2007 in colaborare cu membrii Coralei Bucuria Invierii a Parohiei Invierea Domnului din Dolhasca.”

Capra de la Poienari

In timp ce la fereastra se adunau din ce in ce mai multi uratori sau personaje ale obiceiurilor de iarna: ursi, capre,caiuti, leul, harapi, tigani la ursi, ofiteri, jidani, turci, mosnegi, babe si mascati, doamna profesoara Valeriea Raicu a vorbit ascultatorilor despre specificul primei formatii care urma sa intre in casele ascultatorilor pe calea undelor,Capra din Poienari. Alaiul din Poeinari este format din 4 caiuti, capra, 2-3 ofiteri, o baba, un mosneag, in tigan la 2 ursi, mascati, harap si urator.Caiutii sunt imbracati in costum national, cu fusta alba( prostire), si chipiu.Calutul e impodobit cu margele si funde. Dansul lor este diferit de cel al caiutilor de la Probota.Capra este impodobita cu o coronita cu margele si pe spate are un covor vechi. Este jucata pe cap. Ofiterii sunt 3-4 , imbracati cu haine de ofiter si sabie, dintre care unul este organizator. Baba poarta masca si costum national. Mosneagul poarta cojoc masca, costum national si tapoi. Jocul lui cu baba este cu strigaturi. Tiganul la urs este imbracat cu pantaloni negri cu canafi si funde rosii, coif cu oglinzi si margele, dat cu crema neagra pe fata. Jocul lui cu ursii este cu strigaturi. Harapul este imbracat in haine negre, poarta pene de gasca cat mai mari pe maini,picioare si spate, poarta salba cu clopotei pe haine, paraitoare si pusca de lemn in mana.Jocul alaiului incepe cu un urator si se finalizeaza cu jocul mascatilor.

Amintiri cu domnul viceprimar Savin Ioan

Imediat dupa jocul Caprei din Poienari domnul viceprimar Savin Ioan a vorbit despre orasul Dolhasca, despre obiceiurile si traditiile din preajma Anului Nou atat despre cele prezente, care erau in plina desfasurare in curtea Primariei Dolhasca, cat si despre receptarea acestor obiceiuri in copilaria sa la Dolhasca.

Capra din Probota

Capra din Probota a intrat pe calea undelor dupa ce doamna profesoara aicu Valeriea a punctat cele mai importante caracteristici ale personajelor, jocului si costumatiei. cest detaliu prezent in mod permanent in emisiune, prezentarea specificului fiecarui alai a fost motivat de doamna profesoara astfel: “Fiecare formatie incearca sa scoata in evidenta diferentele care exista in tinuta vestimentara, jocul propriu zis, numarul de personaje, interpretarea artistica a textului, si frumusetea mastilor care transmit mesaje primordiale.”

Si pentru ca ascultatorii nu au privileghiul de a vedea tot ceea ce s-a desfasurat in curtea Primariei Dolhasca, cuvantul a fost mijlocul prin care participantii la emisiune au incercat sa schiteze cat mai clar in colori, lumini si umbre toata frumusetea personajelor prezente in Ajun de An Nou la Dolhasca. Daca au reusit sau nu, doar ascultatorii pot marturisi.

Alaiul Caprei de la Probota este format din: caiuti; harap; mosneag; baba; 2 jidani; 2 turci; 1 ofiter; 4 turci calari; capra; mascatiCaiutii sunt imbracati in haine rosii cu epoleti si fusta alba( prostire), chipiu rosu ornat cu margele, barnete pe diagonala hainelor, cizme. Calutul impodobit cu prosop rosu si margele. Harapul este imbracat cu haine negre, pene de gasca pe maini, picioare si spate, pe fata poarta un obrazar( masca impodobita cu pene de gasca si barza), brau, clopotei pe maini, poarta sabie.Mosneagul e imbracat in costum national, cojoc de oaie, opinci si sabie.-Joaca cu o baba imbracata tot in costum national.Cei 2 jidani imbracati in rosu, cu masca pe fata, sunt calari pe 2 cai care sunt impodobiti cu prosoape rosii.Cei 2 turci sunt organizatori si sunt imbracati in costum national cu chipiu pe cap si geanta pentru bani.Ofiterul, singurul, nu danseaza ci merge doar sa intrebe daca gospodarul primeste capra.Cei 4 turci joaca la sfarsit calari.La dansurile tiganesti participa mascatii, jidanii, harapul si mosneagul.Capra are batic negru, joaca permanent si nu e purtata pe cap. Muzica este reprezentata de un taraf din Gulia. Tot alaiul joaca in acelasi timp.

Stupcanu Petru, despre promovarea si pastrarea obiceiurilor la Probota

Imediat dupa interventia Caprei de la Probota domnul profesor Stupcanu Petru a vorbit despre felul in care obiceiurile de Anul Nou se pastreaza si se promoveaza in satul nou sau satul vechi Probota.

Si prin alte zone ale Moldovei…

Pentru a putea contura intreaga harta a obiceiurilor de An Nou din Moldova, realizatorul acestei emisiuni a mai difuzat obiceiuri din alte zone ale Moldovei si anume: Jocul tobelor cu Ansamblul Busuiocul din Bacau, Jocul cailor cu Ansamblul busuiocul din Bacau, Jocul caiutilor cu Anton Achitei, Jocul mascatilor cu Rapsozii Botosanilor.

Capra din Budeni

Asteptand cu emotie la fereastra Capra de la Budeni alaturi de Leul de Budeni, obicei imprumutat din Buda judetul Iasi, a fost deasemnea prezentata de catre doamna profesor Raicu Valeriea cu specificul ei local.

Alaiul Caprei este alcatuit din: caiuti, capra, 2 ofiteri organiatori, un mosneag, 3 babe, trei ursi si un tigan, mascati, cucoana.

Caiutii imbracati in costum national, caciula cu pampon impodobita cu funde si margele, prostire.Joc cu strigaturi odata cu ofiterii.Capra are coarne mari impodobite cu canafi rosii si are un covor vechi. Este jucata pe cap. Joaca si babele si mosneagul. Jocul caprei se desfasaora odata cu ursii.Ofiterii poarta costum de ofiter si joaca odata cu caiutii.Mosneagul este imbracat in costum national, opinci, tapoi si masca.Cele trei babute sunt imbracate in costum national si poarta masca pe fata.Tiganul este imbracat in bluza rosie si pantalon alb si are coif pe cap, iar pe fata e dat cu crema neagra.Joaca cu trei ursi.Cucoana este imbracata in halat negru, caciula neagra cu voal pe cap. Joaca la inceput.La final mascatii joaca si ura gazdele.Muzica este de la Heci,Budeni sau Liteni.

Copilarie si basm in Parcul copiilor din Dolhasca

A urmat, conversatia cu Gheorghe Gradinaru, pensionar care se ocupa in fiecare iarna de parcul copiilor din Dolhasca prin aducerea personajelor din povesti printre bradutii parcului, personaje pictate pe lemn si care incanta si emotioneaza de fiecare data copii ce vin acolo ca intr-o lume a basmelor. De asemenea si acesta isi amintea ca in vremea copilariei sale mergea cu uratul impreuna cu domnul viceprimar Ioan Savin si erau patrunsi cu totii de aceeasi taina a Sarbatorilor de Iarna.

Amintiri cu Alexandru Arsinel…

In aceelasi registru al amintirilor frumoase ale copilariei din perioada Sarbatorilor de Iarna la Dolhasca Valeriu Stefan a adunat amintiri printr-un telefon in direct cu actorul Alexandru Arsinel, fiu al orasului Dolhasca, care a relatat cu placere momentele in care impreuna cu alti copii care locuiau tot” pe malul caii ferate “cum ii place actorului sa spuna, mergea cu uratul si intalneau mascati care le luau toata agonioseala din seara respective, covrigi, nuci, bani sau alte daruri. Daca totusi aveau noroc se ascundeau la o casa de gospodar unde poposeau mai multa vreme pentru ca ceata de mascati ce-i urmarea sa treaca. Bineinteles ca amintirile actorului sunt numeroase si pline de haz, cum altfel sa fie? Insa, timpul limitat al transmisiunii in direct a oprit cursul amintirilor si actorul Alexandru Arsinel si-a luat ramas bun de la ascultatori si probabil a mai adaugat in cufarul amintirii un alt moment de o semficatie deosebita legat de locul de unde a plecat in lume, orasul Dolhasca.

Vasile Lupu a cantat la fluier pentru ascultatorii Radio Iasi

O surpriza pentru auscultatorii postului Radio Iasi a fost prezenta in emsiune a deputatului Vasile Lupu care trece extrem de des pe la Dolhasca unde are prieteni, cunostinte dar si pentru ca sprijina material activitatile cuturale ce se desfasoara aici. Pentru ca la fereastra studiolului erau asteptati uratori Vasile Lupu s-a oferit sa ureze si el pe calea undelor ascultatorilor prin sunetul mioritic al fluierului. Asadar el a prezentat cantece specifice jocului caprei, ursilor, mascatilor si al altor personaje din alaiurile ce strabat ulitele satelor in Ajun de An Nou.

Amintiri cu doamna profesor Raicu Valeriea

Tot despre atmosfera Sarbatorilor de Iarna din Dolhasca, din copilaria sa a vorbit si doamna profesor Raicu Valeriea: “Atmosfera Sarbatorilor de iarna m-a fascinat de mic copil si astazi am fericita ocazie, de a invata pe cei tineri, sa pretuiasca arta, cultura si tot ce este mai frumos si autentic din zona noastra. Fiind Consilier cultural la Primaria Dolhasca si profesor la Grup Scolar „Oltea Doamna” Dolhasca ma implic in mod direct la organizarea diferitelor evenimente artistice si culturale. In aceasta zi luminata de stralucirea zapezii ce a coborat si peste orasul Dolhasca, peste frumoasa noastra Bucovina, in aceasta ultima zi a anului 2007, ce aduna toate bucuriile si tristetile de peste an la bilantul final, participantii la Spectacolul de datini si obiceiuri de astazi, vor demonstra ca si la Dolhasca, pastrarea si promovarea traditiilor de iarna este posibila. Doresc sa subliniez ca traind in lumea satului, am avut o copilarie legata de pastrarea obiceiurilor si traditiilor de iarna specifice zonei. Imi amintesc cu placere ce atmosfera emotionanta se crea inainte de Craciun si Anul Nou cand tinerii se adunau la case de gospodari si isi invatau rolurile pe care le primeau de la un coordonator al formatiei. In Ajunul Anului Nou formatiile se organizeaza in grupuri si se indreapta spre scena din centrul orasului. Condus parca de forta supranaturala, alaiul impresionant al tuturor formatiilor se tranfigureaza parca in personajele pe care le reprezinta parcurgand intr-un ritm navalnic ulitele satului.”

Capra din Sandeni

De asemenea doamna profesor Raicu Valeriea a facut ultima descriere a Caprei din Sandeni care a incatat ascultatorii cu o uratura si si-a continuat spectacolul pana la final in curtea Primariei Dolhasca.

Alaiul Caprei din Sandeni este cel mai numeros format din aproape 80 de persoane : 6 caiuti, o capra mica, o capra mare, 6 ofiteri, 2 mosnegi, 4 babe, 4-5 boieri, cucoane, 30 caldararite+caldarari, 1 tigan si 13 ursi, 2 turci.Caiutii sunt imbracati in costum national, prostire, caciula cu pampon si ornata cu margele, calutul ornate cu margele si funde. Toti calutii striga.Capra are coarne si covor vechi.Ofiterii sunt imbracati in costum de ofiter si bocanci. Joc fara strigaturi.Mosnegii sunt imbracati in costum national, cojoc, opinci, masca si tapoi.Babele sunt imbracate in costum national, opinci si poarta traista.Boierii sunt grasi, au palarii mari, valize si masca.Cucoanele poarta fuste scurte, masca si peruca.Tiganul la urs e imbracat cu bluza rosie, pantaloni albi ornate cu funde, salba de clopotei coif cu margele pe cap.Cei 2 turci au caciuli negre cu pampom rosu si panglica cu margele,bluza rosie cu diagonale din piele in cruce,prostie alba, cizme si poarta baston si fluier.La inceput gazdele sunt urate de catre mosneag.Muzica este din Poiana, Zamenii, formata din 2 trompete, 2 clarinete, 2 tromboane, si 1 toba cu taler.

Ganduri de final

In finalul emisiunii gazdele si-au exprimat gandurile, sperantele si urarile pentru ascultatori. Doamna Primar Maria Cojocariu a multumit echipei de la Radio Iasi si a urat tuturor ascultatorilor un An Nou cu multe realizari si La multi ani!

Ultimele urari au apartinut doamnei profesoare Raicu Valeriea: “Doresc tuturor alscultatorilor dumneavoastra ca ziua ultima a anului sa-i gaseasca optimisti iar prima zi a anului 2008 sa le aduca sanatate si credinta ca vor reusi in tot ceea ce-si propun.”

Finalul a fost bine conturat de catre realizatorul acestei frumoase si autentice emisiuni, prin salutul specific: Va pupam dulci, dulci! ( adica pi moldovinesti)

Gratitudine si speranta…

Si pentru ca emisiunea in sine a fost un succes, datorita profesionalismului cu care echipa de la Radio Iasi a tratat transmisia in direct si pe toti cei care au participat direct la ea, e necesar ca la final toti cei implicati sa se intoarca cu gratitudine catre cei de langa ei.

Asadar in numele gazdelor de la Dolhasca, multumesc echipei de la Radio Iasi care a venit la Dolhasca cu atata drag si cu o dorinta parca inexplicabila de a contura o imagine cat mai completa si profunda a Spectacolului obiceiurilor de Anul Nou ce se desfasoara in fiecare an in centrul orasului Dolhasca.

Multumim de asemenea tuturor tinerilor care au facut parte din formatiilor prezente luni 31-decembrie-2007 si au pariticipat cu tot sufletul la aceast spectacol al traditiilor, al sufletului lor, al amintirilor lor, al trecutului dar si al prezentului si viitorului, pentru ca toti cei prezenti au demostrat ca frumusetea artei populare autentice nu poate fi uitata undeva intr-un cufar vechi si incuiata acolo pe eternitate ci trebuie simtita si traita de generatiile ce vin si pleaca odata cu roata vietii care se roteste necontenit.

Multumiri de asemnea vin si din partea realizatorului acestei emisiuni care ne-a transmis in zilele ce au urmat : “As dori sa transmit special doamnei primar multumiri si urari calde de sanatate ,bucurii si impliniri pentru anul care vine.Va port in inima si in memoria mea cu peste 1500 de transmisiuni in direct ca pe una dintre cele mai frumoase si emotionante intilniri.” Ne onoreaza aceste frumoase ganduri retrospective.

Speranta ca Dolhasca cu tot ceea ce presupune ea va urca pe scara valorilor Bucovinei, exista in sufletul fiecarui vietuitor pe meleagurile acestea pline de istorie si simtire bucovineana. Asadar Primaria orasului Dolhasca, Consiliul local Dolhasca si Casa de cultura “Alexadru Arsinel” Dolhasca invita toate radio-urile si televiziunile sa aduca pe calea undelor sau pe sticla televizorului imaginea orasului Dolhasca, oras care incearca cu tot sufletul sa-si poarte cu mandrie mantia de oras dar sa nu uite ca vesnicia s-a nascut la sat cum frumos spunea Lucian Blaga:

“ Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei./Eu cred că veşnicia s-a născut la sat./Aici orice gând e mai încet,/şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,/ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,/ci adânc în pământ undeva./Aici se vindecă setea de mântuire/şi dacă ţi-ai sângerat picioarele/te aşezi pe un podmol de lut./Uite, e seară./Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,/ca un miros sfios de iarbă tăiată,/ca o cădere de fum din streşini de paie,/ca un joc de iezi pe morminte înalte.”

Raicu Elena, Dolhasca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s