Entry for January 04, 2008

“Vin colindatorii “la Casa de cultura “Alexandru Arsinel” din Dolhasca

In prag de Craciun, miercuri 20-decembrie-2007, Casa de cultura “Alexandru Arsinel” din Dolhasca a gazduit cea de-a II a editie a Festivalului Concurs “Vin colindatorii” organizat de Primaria Orasului Dolhasca si Consiliul Local Dolhasca.

Spectacol ancestral si taina…

“Vin colindatorii /Cum veneau odata/Leru-i ler,/Sa colinde-n seara/ Asta minunata…/Gazdelor crestine /Sa-i primiti in casa/Si cum se cuvine/Sa-i poftiti la masa/Ni-i trimite Sfantul /Sa ne-ncerce mila …/Leru-i ler…”

Astfel a debutat cea de-a doua editie a Festivalului concurs “Vin colindatorii”, sub semnul versurilor interpretate atat de frumos de Tudoar Gheorghe.

Romania este un captivant basm de culori, lumini si umbre, un peisaj de o frumusete singulara si un loc in care traditiile si obiceiurile inca mai dainuie si se pare vor dainui multi ani de acum incolo.

Intr-un ritm ce aminteste de colindele si obiceiurile de iarna din cele mai vechi timpuri, peisajele de pe acest taram binecuvantat de Dumnezeu ofera oamenilor prilejul de a le invalui in misterul Sarbatorilor de Iarna. In decembrie , in luna magica a Craciunului si Anului Nou, Romania e spectacol ancestral si taina. Dincolo de toate aceste cuvinte datinile si obiceiurile de Craciun si Anul Nou sunt cele care vorbesc despre comorile de spiritualitate ale romanilor.

In aceasta zi luminata de stralucirea zapezii ce a coborat si peste orasul Dolhasca, peste frumoasa noastra Bucovina, participantii la acest eveniment au demonstrat ca pastrarea si promovarea traditiilor de iarna e posibila.

Copii cu suflete de nea se lupta pentru autenticitate

Festivalul s-a adresat scolilor din orasul Dolhasca care au raspuns prompt la invitatia noastra si s-au prezentat in fata publicului cu cele mai frumoase si autentice datini si obiceiuri de Craciun pe care le-au pastrat din mosi stramosi.

In competitie au intrat: Gradinita Grupului Scolar Oltea Doamna din Dolhasca, Scoala cu clasele I-VIII Probota, Scoala cu clasele I-VII Budeni si Silistea,Scoala cu clasele I-VIII Gulia si Grupul Scolar Oltea Doamna Dolhasca.

Toti participantii au incercat cu forta inimilor lor curate sa prezinte un tablou cat mai complet al datinilor si obiceiurilor de Craciun si de Anul Nou.Asadar Gradinita Grupului Scolar Oltea Doamna a colindat, Scoala cu clasele I-VIII Probota a pregatit un program intitulat “ E vremea colindelor” sub indrumarea doamnei profesoare Borza Luminita; Scoala Budeni Silistea prezentat un program ce a continut colinde, uraturi, joc al ursilor si o sceneta numita “Minuni in seara de Craciun”,sub indrumarea doamnei profesoare Harhata Mihaela si a domnisoarei invatatoare Carmen Cretu; Scoala Gulia a prezentat un program amplu si autentic prin décor, costumatie si felul in care copii au interpretat roluri de gazde sau colindatori din zona orasului Dolhasca, sub indrumarea doamnelor profesoare Tataru Mariana, Tudosa Adina si Boboc Maria; Grupul Scolar Oltea Doamna a adus pe scena Casei de cultura mai multi reprezentanti mai mari sau mai mici si anume: Elevii clasei a IV a A care au colindat sub indrumarea doamnei invatatoare Maria Mocanu, Elevii clasei a IV a B care au prezentat un joc de urs sub indrumarea domnului invatator Chelaru Petru, Elevii clasei a V a B care au intepretat cateva colinde englezesti sub indrumarea doamnei profesoare Stoleru Alina, Elevii clasei a V a A,care au colindat reprezentand Grupul folcloric Garofita din cadrul Ansamblului folcloric Armonii, Dolhasca, sub indrumarea doamnei Gusetu Mariana si a domnului Drobota Nicoale si in fine la final dar se pare nu cei din urma participanti Ansamblul de datini si obiceiuri “Vin colindatorii”, ansamblu ce inglobeaza copii de toate varstele dar majoritatea de la Scoala de Arte si Meserii Dolhasca, multi dintre ei membri ai Ansamblului folcloric “Mugurel de primavara” al Casei de Cultura din Dolhasca; la acest concurs si-au reimprospatat echipa veche si au tintit catre un tablou aproape complet al traditiilor si obiceiurilor de iarna ajutati indeaproape de catre doamna profesoara Raicu Valeriea; Ei au prezentat in ordinea cronologica a desfasurarii lor: colinde, stea, jocul caprei, caiutilor, ofiterilor, mascatilor, ursilor si un plugusor mic interpretat de Agafita Alexandru din clasa a II a si un plugusor mai autentic prezentat din partea Ansamblului “Mugurel de primavara” de catre Nedelea Mihai din clasa a X a C.

Cei mai buni s-au bucurat de mari satisfactii si premii pe masura efortului

Membrii juriului alcatuit din oficialitati locale in marea lor majorite preoti din parohiile Budeni, Silistea, Dolhasca, Gulia, Probota si Poiana alaturi doamna primar Maria Cojocariu si domnul Viceprimar Ioan Savin s-au retras in culise pentru cateva minute imediat dupa spectacol si au contabilizat notele oferite tuturor participantilor. In acest timp pe scena a urcat Ansamblul artistic “Armonii” Dolhasca, conducerea artistica Drobota Nicolae, care a incantat publicul cu dansuri si cantece populare.

Mentiuni au obtinut:

Scoala Budeni, elevii clasei I cu sceneta “Minuni in seara de Craciun”, indrumator Cretu Carmen.

Grupul de colindatori ai clasei a IV a A, indrumator Mocanu Maria.

Premiul individual al juriului, constand intr-o ”Enciclopedie a animalelor” a fost obtinut de catre Agafita Alexandru din clasa a II a A

Premiul de popularite si anume o excursie in valoare de 1500 de RON a fost obtinut de Grupa pregatitoare a Gradinitei Grupului Scolar Oltea Doamna Dolhasca, indrumator educatoare Hapau Doina.

Premiul trei , o excursie in valoare de 2000 de RON a fost obtinut de catre Scoala Silistea, indrumatori Carneala Aurica, Cicerone Pascal si Morosanu Elena.

Premiul al II lea, o excursie in valoare de 2500 de RON a fost obtinut de catre Scoala Budeni, clasele V-VIII , indrumator Harhata Mihaela si Scoala Probota cu programul “E vremea colindelor” sub indrumarea doamnei profesoare Borza Luminita.

Premiul I, o excursie in valoare de 3000RON a fost obtinut de catre Scoala Gulia, indrumator Mariana Tataru, Tudosa Adina si Boboc Maria.

Premiul special al juriului, o excursie in valoare de 3500RON a fost obtinut de catre cei care au tintit cat mai sus spre marele premiu prin munca lor indelungata si pasionata, Ansamblul de datini si obiceiuri “Vin colindatorii” sub indrumarea doamnei profesoare Raicu Valeriea.

Multumiri…Sperante…

Si pentru ca spectacolul in sine a fost un succes e necesar ca la final toti cei implicati sa se intoarca cu gratitudine catre cei de langa ei. Asadar in numele organizatorilor indraznesc sa multumesc:

Primaria Orasului Dolhasca si Consiliul local Dolhasca multumeste tuturor dascalilor care au raspuns prompt invitatiilor de participare la acest Festival concurs si au stiut sa-si motiveze elevii pentru a pariticipa cu tot sufletul la aceasta competitie a traditiilor, a sufletului lor, a amintirilor lor, a trecutului dar si a prezentului si viitorului, pentru ca toti cei prezenti au demostrat ca frumusetea artei populare autentice nu poate fi uitata undeva intr-un cufar vechi si incuiata acolo pe eternitate ci trebuie simtita si traita de generatiile ce vin si pleaca odata cu roata vietii care se roteste necontenit.

De asemenea elevii si profesorii din scolile participante multumesc organizatorilor pentru ca le-au dat ocazia sa urce din nou pe scena si sa ofere publicului spectator cate ceva din lumina sufletelor lor, sa invete treptat ce inseamna arta autentica populara si trairea artistica.

Speram ca spectacolul a fost unul complet si uram tuturor Sarbatori cu bine, sanatate si La multi multi ani, in spiritual Sarbatorilor de Iarna si al traditiilor atat de frumoase ale neamului romanesc.

Raicu Elena, Dolhasca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s