Concert Pascal „Urcus spre Inviere” la Dolhasca

CONCERT PASCAL „URCUş SPRE ÎNVIERE” ED.a7-a:

Motto:

“Rugăciunea mea e o risipire, ca de aburi, in vecie: ma gândesc. Ma gândesc că poate nu am fost de tot zadarnic şi că poate am avut un rost, pe care nu-l ştiu, de vreme ce am trecut scânteind printre stele. Nu m-am făcut eu, şi
m-am trezit zămislit. Mintea e o lumină de undeva: nu am făcut-o eu. Sufletul meu are puteri care mă înfricoşează. Gândul meu vine de la sine fără să-l fac. Tot ce împlinesc nu e de la mine, şi sunt ca un adormit care trăieşte un vis. Visez de când m-am născut şi nu-mi dau seama de nimic.”
(Tudor Arghezi)

Casa de Cultura din Dolhasca a gazduit duminica 1 aprilie 2007 cea de-a VII-a editie a Concertului Pascal “Urcus spre Inviere”, concert care prin denumirea sa pregateste intrarea cat mai luminoasa in Saptamana Patimilor incercand sa rezume prin forta notelor muzicale si a cuvintelor perioada de la Intrarea Domnului Nostru Iisus Hristos in Ierusalim si pana la momentul Invierii.

Concertul Pascal “ Urcus spre Inviere” a fost organizat de membrii Coralei “Bucuria Invierii” a Parohiei “Invierea Domnului” din Dolhasca cu sprijinul Parohiei, Grupului Scolar “Oltea Doamna” si Primariei Dolhasca. Ideea acestei manifestari a pornit de la simplul fapt ca membrii coralei doresc sa lase ceva in urma lor, ceva luminos, ceva care sa ramana peste veacuri. Avem speranta ca in acesti 14 ani de activitate, Corala “Bucuria Invierii” a raspandit lumina, traind in acel vis al vietii in care ne implica Dumnezeu, vis despre care vorbeste Tudor Arghezi.
De-a lungul celor 7 ani am adunat in sufletele noastre lumina recunostintei spectatorilor care au raspuns chemarii noastre pentru ca impreuna sa incadram valorile spirituale veridice ale acestei lumi in eternitate, oferindu-le generatiilor ce vin. Pentru fidelitatea cu care au acceptat sa intre in jocul nostru, (serios de altfel) de-a lumina le multumim tuturor si speram ca nu ii vom dezamagi.
Multumim lui Dumnezeu pentru ca ne-a invrednicit sa ajungem, iata la cea de-a VII-a editie, deoarece se stie ca semnificatia cifrei sapte e una deosebita legata de perfectiune si totalitate. Am intentionat ca anul acesta, spectacolul in asamblu sa reflecte intr-o oarecare masura acest lucru. De aceea manifestarea de duminica a avut cateva momente deosebite care au incantat inimile spectatorilor, amintindu-le de faptul ca suntem datori sa imprastiem lumina in jurul nostrum, indiferent de cat de putina primim noi insine. Pentru a continua lumina, la fiecare editie in Duminica Floriilor, Mantuitorul Iisus Hristos intra in sufletele noastre cu ramuri de finic, suferim odata cu El in Saptamana Patimilor si inviem odata cu el si cu intreg Universul la Inviere.
Corala “Bucuria Invierii” a Parohiei “Invierea Domnului”din Dolhasca, dirijor invatator Raicu Petru Valerica, invitatii de onoare Corala “Bucovina” de la Campulung Moldovenesc, dirijor profesor Forfota Emil si Grupul de copii de la Scoala Gulia dirijor preoteasa Mariana Tataru au incercat sa prezinte cateva din cele mai de pret comori ale sufletului romanesc.
Cei care au fost punctul forte al concertului, Corala “Bucovina” de la Campulung Moldovenesc au impresionat prin noblete, profesionalism, dragoste pentru pentru muzica si nu in ultimul rand calitate. Corala “Bucovina” de la Campulung Moldovenesc, si-a tradat provenienta din zona Bucovinei prin lumina pe care au oferit-o spectatorilor astfel demonstrand daca mai era nevoie ca sunt printre primii in ierarhia corala. Numele acestei corale e de asemenea sugestiv pentru faptul ca desemneaza o zona binecuvantata de Dumnezeu despre care Mircea Motrici a scris o carte cu adevarat deosebita si plina de simtiri profunde, “Bucovina icoana spre cer”. Despre acest tinut Mircea Motrici spune:
“Primavara, Bucovina e un strigat de la o Obcina la alta. Totul e o calma mangaiere a cerului si o intalnire intre cocorii ce vin spre luncile Sucevei, Modovei sau Siretului…. Dintotdeauna Bucovina a iradiat lumina si a primit lumina curat a celor din jur, a celor ce au poposit in fata altarelor sfinte de-a lungul veacurilor. Vad Bucovina in ochii copiilor. O poarta si raurile in limpezimea lor. Si Moldova, si Suceava, si Bistrita, si Dorna, si Suha… O au in inima si in vis toti cei ce au plecat candva din aceste locuri. Dintr-o ograda cu prispa joasa, calcata de vreme si vremuri… Este Ea. Cu muntii, cu dealurile, cu poeinile, cu campurile revarsata in tulburatoarele acorduri ale viorii lui Ciprian Porumbescu. Ce frumos se ascunde uneori in pecetile stelare ale versului eminescian si in ginsasia lui Labis. Este Ea… Bucovina icoana spre cer, calatorind in mantie duhovniceasca din suflet in suflet, din vatra in vatra, urcand prin ruga si frumusete, purtand prin veacuri, ca aura, sigiliul nemuririi.”

Corala “Bucovina” de la Campulung Modovenesc a fost infiintata in anul 1979, are in repetoriu muzica traditionala, muzica corala romaneasca, prelucrari de folclor si muzica sacra. Corala “Bucovina” a participat la diferite festivaluri nationale la Sibiu, Ploiesti, Nasaud, Fundu Moldovei, Bacau, Lugoj; a raspuns la Sfanta Liturghie la toate bisericile din Campulung si din zona:Suceava, Radauti, Vatra Dornei; la Mitropolia din Iasi; la Catedralele din Arad, Bistrita, Targu Mures, Galati, Ploiesti, Cluj, Negresti-Oas si la Patriarhia din Bucuresti. Corala a mai participat si la numeroase festivaluri si concerte internationale: Italia – “Orlando di Laso”, unde au obtinut medalie de bronz, Cehia-Praga unde au obtinut medalie de argint, Chisinau si Cantemir-Republica Moldova, Roma, Venetia, Florenta,Camerino, Cavalese,Vatican-Italia, Nurenberg-Germania, Praga-Cehia, Geneva, Lousanne, Nion, Lugano-Elvetia.
Pe scena Casei de Cultura din Dolhasca Corala “Bucovina” a interpretat un numar mare de piese religioase si laice marind astfle aura de lumina a manifestarii: Hristos a inviat ( in patru variante), Mama, Izvorul noptii, Corul robilor evrei din opera Nabuco, Graiurile mele, Doamne buzele mele, Fericit barbatul, Cerurile spun, Ave Maria, Aceasta este ziua. La finalul recitalului am avut onoarea de a inmana diploma de participare domnului dirijor Emil Forfota.
Spectacolul a debutat asa cum s-a obisnuit de la prima editie cu Rugaciunea Domneasca Tatal nostru de Ciprian Porumbescu in deosebita interpretare a Coralei “ Bucovina” de la Campulung Moldovenesc.
Elevii de la Scoala Gulia dirijati de doamna preoteasa Tataru Mariana au impresionat prin inocenta iar la finalul programului de poezii si cantari religioase au oferit spectatorilor muguri de salcie, simbol al Sarbatorii Floriilor.
Un alt moment deosebit din cadrul manifestarii de duminica a fost cel dedicat copiilor care nu au avut sansa de a avea ceea ce noua celorlati ni se pare firesc sa avem, o familie adevarata, atat din punct de vedere material cat si spiritual. Corala “Bucuria Invierii”si Grupul Scolar “Oltea Doamna” Dolhasca a facut o provocare elevilor iar acestia au raspuns prompt si am reusit sa oferim in timpul spectacolului un iepuras simbolic pentru fiecare copil din Centrul de plasament Sfantul Gheorghe din Dolhasca. Reprezentantii elevilor de la Grupul Scolar “Oltea Doamna “ Dolhasca au oferit cadourile de la iepuras pentru copii, care au fost invitati in sala la spectacol. Speram ca acest moment a bucurat, a aratat ca anumite prejudecati pot fi depasite si ne-a dat o lectie de viata, amintindu-ne ca “O corabie invinge mai usor valurile daca poarta o greutate.Asa si viata, greutatile ce le purtam ne fac mai sigura lupta impotriva valurilor intamplarii.”( Lucian Blaga) , demonstrand ca motto-ul Coralei “ Bucuria Invierii” nu e unul intamplator ci unul potrivit si manifestarii de duminica:
“ Cei ce aduc o raza de soare in viata altora nu pot tine soarele departe de ei insisi.”

De asemenea Corala “Bucuria Invierii” a adus lumina si culoare in inimile spectatorilor prin imaginea ei aurie( datorita costumatiei) si prin gingasia cu care a interpretat cateva piese religioase din Perioada Triodului si din cea Pascala: Crucii Tale; Doamne al puterilor; Cu noi este Dumnezeu; Azi cu toti sa praznuim; Veniti norii de multime;Ingerul a strigat; Eu sunt Invierea si Hristos a inviat. Recitalul Coralei a fost amplificat ca semnificatie referitoare la bucuria pe care ne-o aduce Sarbatoarea Invierii Domnului prin piesa Slavitul crai pe care a interpretat-o doamna invatatoare Maria Mocanu. Pe tot parcursul recitalului publicul a putut urmari un scurt istoric al Coralei “Bucuria Invierii” realizat printr-o prezentare in Power Point fapt ce a frapat pe cei prezenti. La finalul acestei prezentari s-a amintit si pagina de web a coralei
Multumim celor care ne-au oferit srijinul material sau spiritual pentru ca acest spectacol sa ajunga la forma in care publicul l-a vazut pe scena Casei de Cultura din Dolhasca, doamnei Primar Maria Cojocariu, Parintelui Saftiuc Gheorghe, domnului Director Tanasa Dan de la Grupui Scolar “Oltea Doamna” Dolhasca, sponsorilor care ne-au ajutat in asigurarea transportului Coralei “Bucovina” de la Campulung Moldovenesc.
Multumim de asemenea publicului care ne-a onorat cu prezenta si a cceptat an de an sa primeasca picaturi de lumina, cu care sa parcurga apoi mai usor fagasul acestei vieti.
Avem speranta ca in anii ce vin acest Concert Pascal sa capete o mai mare amploare prin participarea mai multor formatii corale care sa sporeasca lumina pe care dorim s-o oferim spectatorilor si sa ne ajute sa ne implinim cu totii menirea pe Pamant, asa cum frumos a subliniat poezia pe care am recitat-o in cadrul spectacolului:
“O om ce mari raspunderi ai/ Tu vei pleca din lume /Dar ce ai spus prin scris sau grai/Sau lasi prin pilda care-o dai/Pe multi, pe multi spre iad sau rai/Mereu o sa- i indrume./ Deci nu uita fii credincios/Cu grija si cu teama /Sa lasi in inimi luminos /Un semn, un gand, un drum frumos/Caci pentru toate neindoios/Odata vei da seama!” (Sf. Ioan Hozevitul)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s